2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Az USA-nak hálálkodik az Északi Áramlat felrobbantásáért egy lengyel politikus

Míg az Egyesült Államok, Oroszország és a legtöbb európai kormány tartózkodott azzal kapcsolatban, hogy közölje ki állhat a hétfői robbanások mögött, amely megrongálta az Északi Áramlat mindkét vezetékét, és elvágta Németországot az orosz gáztól, Radoslaw Sikorski volt lengyel miniszter, az Európai Parlament tagjának ez nem volt opció.

“Köszönjük, USA.” – tweetelte Sikorski kedden a Balti-tenger vizében keletkezett hatalmas gázszivárgásról készült fotó mellett. Mindkét vezeték súlyosan megsérült a dán Bornholm sziget partjainál, amit most mindenki szándékos cselekménynek nevez.

Sikorski később lengyelül tweetelt, hogy az Északi Áramlat sérülése azt jelenti, hogy Oroszországnak “tárgyalnia kell a Testvériség és a Jamal gázvezetékeket ellenőrző országokkal, Ukrajnával és Lengyelországgal”, ha továbbra is gázt akar szállítani Európába. “Szép munka” – zárta mondandóját.

Az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezeték hétfőn minden nyomást elvesztett, miután a svéd és a dán hatóságok később azt közölték, hogy tenger alatti robbanások sorozata történt. Az első vezeték csökkentett kapacitással működött, miután Oroszország szerint műszaki nehézségek léptek fel, míg a második vezeték teljes nyomás alatt volt, de nem működött, mivel Németország megtagadta az engedélyezést.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csodálkozott azon, hogy Szikorszkij tweetje “hivatalos nyilatkozatnak minősül, miszerint ez egy terrortámadás volt”. Közben Moszkva ENSZ-nagykövet-helyettese, Dmitrij Poljanszkij megköszönte Szikorszkijnak, hogy

“kristálytisztán világossá tette, ki áll e mögött a civil infrastruktúra elleni terrorista jellegű támadás mögött”!

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nem ment olyan messzire, mint Sikorski, de úgy döntött, hogy az Északi Áramlat incidenst “szabotázscselekménynek minősíti, amely az ukrajnai helyzet eszkalálódásának következő lépésével kapcsolatos”.

Sikorski nem akármilyen európai parlamenti képviselő, hanem egykori brit állampolgár, számos amerikai és NATO agytröszt munkatársa, valamint Lengyelország korábbi védelmi (2005-2007) és külügyminisztere (2007-2014). 2014 októberében rajtakapták, hogy koholt egy állítást arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fel akarja osztani Ukrajnát Varsóval, és kénytelen volt azt visszavonni.

Sikorski 2022 januárjában “sorozatos erőszaktevőnek” nevezte Oroszországot, júniusban pedig az ukrán Espreso TV-nek azt mondta, hogy a NATO-nak joga van atomfegyvereket adni Kijevnek. Felesége Anne Applebaum amerikai szakértő, aki szintén Oroszország nyílt ellensége.

Míg Sikorski köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az Északi Áramlat szabotálásáért, Kijev Oroszországot hibáztatta. Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak “Oroszország által tervezett terrortámadásnak és az EU-val szembeni agressziónak” nevezte a történteket, és azzal érvelt, hogy a legjobb válasz német tankok küldése lenne az ukrán hadseregnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...