2022, december 1.
5 C
Budapest
-10.2 C
Moszkva

A lengyel politikus törölte bejegyzését, amelyben megköszönte az USA-nak az Északi Áramlat felrobbantását

Radoslaw Sikorski lengyel európai parlamenti képviselő és volt külügyminiszter törölte azt a tweetet, amelyben megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy a jelek szerint felrobbantotta az orosz Északi Áramlat gázvezetékeket. Sikorski továbbra is úgy véli, hogy az Egyesült Államoknak indítéka és képessége is volt a vezetékek szabotálására.

Miután hétfőn az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetékeken a dániai Bornholm szigeténél történt víz alatti robbanások következtében megszűnt a nyomás, Sikorski a Twitteren kárörvendett, és a Balti-tengeren keletkezett hatalmas gázszivárgásról posztolt egy fotót, majd kijelentette: “Köszönöm, USA”. Hozzátette, hogy a nyilvánvaló szabotázscselekmény azt jelenti, hogy Oroszországnak most tárgyalnia kell Ukrajnával és Lengyelországgal, hogy biztosítsa a gáz folyamatos áramlását Európába.

Csütörtökön Sikorski törölte a Washingtonnak küldött köszönő üzenetét. Egy szerdán közzétett tweetjében pontosította, hogy “örül annak, hogy az Északi Áramlat… megbénult”.

“Természetesen csak a saját nevemben teszek munkahipotéziseket arról, hogy kinek volt indítéka és képessége erre” – fogalmazott.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova azt közölte, hogy Sikorski tweetje “hivatalos nyilatkozatnak felel meg, hogy ez egy terrortámadás volt”, míg Moszkva ENSZ-nagykövetének helyettese, Dmitrij Poljanszkij megköszönte Sikorskinak, hogy

“kristálytisztán világossá tette, ki áll a civil infrastruktúra elleni terrorista jellegű támadás mögött”!

A Biden-kormányzat nem hibáztatott egyetlen elkövetőt sem az incidensért, bár amerikai tisztviselők “nyilvánvaló szabotázscselekményként” jellemezték azt. Ukrán tisztviselők és egyes nyugati médiumok Oroszországot hibáztatták, de mivel a gáz szállítását az összeköttetésen keresztül eddig is Oroszország ellenőrizte, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője “ostobaságnak” nevezte az ilyen vádakat.

Joe Biden amerikai elnök februárban azt állította, hogy az Egyesült Államok “véget vet” az Északi Áramlat 2 vezetéknek, ha orosz csapatok lépnek be Ukrajnába, és egy riporternek azt mondta: “Ígérem, képesek leszünk rá”.

A NATO a nyár elején víz alatti drónok tesztelését végezte Bornholm közelében, és Zaharova csütörtökön rámutatott, hogy az egész Balti-tenger “tele van” a blokk katonai infrastruktúrájával.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...