2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Zaharova: a kijevi rezsim szándékosan az újságírókat támadta a kazettás bombákkal

Nem véletlen az ukrán ágyúzás, amely egy orosz újságíró életét követelte és több másikat megsebesített – közölte szombaton Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő. Korábban ugyanezen a napon a RIA Novosztyi orosz hírügynökség haditudósítója, Rosztyiszlav Zsuravlev meghalt egy tüzérségi csapásban Zaporozsjei területen.

A tudósító kollégáival együtt, akik sérüléseket szenvedtek a csapásban, a térség települései elleni ukrán kazettás bombatámadásokról gyűjtött információkat – magyarázta Zaharova.

“A kijevi rezsim folytatja a bűnös terrorista gyakorlatát” – írta a Telegramon közzétett nyilatkozatában.

A szóvivő azzal is vádolta Kijev nyugati támogatóit, hogy hallgatólagosan elnézik ezeket az akciókat. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország csak szavakban fejezi ki aggodalmát az újságírók biztonsága miatt – mondta. Moszkvának nincsenek illúziói az illetékes nemzetközi szervekkel kapcsolatban sem – tette hozzá Zaharova, azt állítva, hogy azok valószínűleg szemet hunynak e förtelmes ukrán bűncselekmény felett.

Ez csak e szervezetek politikai elfogultságát és diszfunkcionalitását mutatja – mondta, hozzátéve, hogy hallgatásukkal a kijevi terrorista ámokfutás cinkosaivá válnak.

Zaharova ígérte, hogy megérdemelt büntetés vár az orosz újságíró meggyilkolása mögött állókra, és hogy azok, akik kazettás bombákkal látják el az ukrán hadsereget, “teljes mértékben osztozni fognak a felelősségben” a haláláért.

Amerikai gyártmányú kazettás bombák végeztek az orosz haditudósítóval

A hónap elején Joe Biden amerikai elnök kormánya úgy döntött, hogy kazettás bombákkal látja el Kijevet – ez a lépés még Washington NATO-szövetségesei, köztük Kanada, Németország és az Egyesült Királyság körében is bírálatokat váltott ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júliusban azt mondta, hogy a kazettás bombák használatát háborús bűncselekménynek kell tekinteni. Ezeket a fegyvereket 2008-ban több mint 110 nemzet tiltotta be egy ENSZ-egyezmény értelmében, mivel súlyos veszélyt jelentenek a polgári lakosságra nézve. A kazettás bombák apró bombákat bocsátanak ki, amelyek nagy területen szóródnak szét, és évekig fel nem robbantott állapotban maradhatnak, gyakorlatilag aknaként működnek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó