2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Orbán: a nyugati vállalatok a szankciók ellenére sem vonulnak ki Oroszországból

A nyugati vállalatok a szankciók ellenére sem hajlandóak kivonulni Oroszországból, mert megértik, hogy az orosz gazdaság továbbra is a globális gazdaság része marad – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, a Szabadegyetemen és a nyári diáktáborban tartott beszédében.

A miniszterelnök elmondta, hogy információi szerint a 2022 elején Oroszországban működő gyógyszeripari cégek 88 százaléka, bányászati cégek 79 százaléka, energetikai és egyéb európai ipari cégek 70 és 77 százaléka továbbra is az országban maradt.

“Az 1400 nyugati nagyvállalatnak mindössze 8,5 százaléka hagyta el Oroszországot” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a külföldi cégek 2022-ben 3,5 milliárd dollárt fizettek be az orosz költségvetésbe.

A miniszterelnök szerint szankciókkal próbálják “leválasztani” Oroszországot az európai gazdaságról, hogy politikai nyomást gyakoroljanak Moszkvára. Meggyőződése azonban, hogy ez nem fogja elérni a kívánt hatást, mivel Oroszország gazdasága összefonódik a világ többi részével, többek között az energiaszektorban is.

“Valaki más veszi meg az orosz nyersanyagokat, miközben mi a hadi inflációtól szenvedünk és elveszítjük versenyképességünket” – mondta.

Orbán rámutatott, hogy az Oroszország elleni szankciók bevezetése előtt az Európai Unió országai évente mintegy 300 milliárd eurót fizettek az olajért és a gázért, míg tavaly 653 milliárd eurót. Európa nem lesz képes versenyezni a világ többi részével mindaddig, amíg az energiaellátás kétszer olyan drága, mint korábban – véli Orbán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó