2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Amerikai gyártmányú kazettás bombák végeztek az orosz haditudósítóval

Ukrajna kazettás bombákat vetett be orosz újságírók egy csoportjának bombázása során Zaporozsjei területen, amely megölte a RIA Novosztyi hírügynökség tudósítóját, Rosztyiszlav Zsuravlevet – közölte az orosz védelmi minisztérium.

A támadás, amelynek célpontjai a RIA Novosztyi és az Izvesztyija médiumok stábjai voltak, dél körül történt – jelentette szombaton közleményben a minisztérium.

“Az ukrán fegyveres erők által kazettás bombák alkalmazásával végrehajtott csapás következtében négy újságíró szenvedett különböző súlyosságú sérüléseket” – közölték.

A sebesülteket az orosz hadsereg által felállított tábori kórházakba szállították, de Zsuravlev útban a létesítmények felé belehalt sérüléseibe – olvasható a közleményben.

A másik három újságíró által elszenvedett sérülések súlyosságát közepesnek minősítették. Túl vannak az életveszélyen, és minden szükséges orvosi segítséget megkapnak.

A közlemény szerint a RIA Novosztyi és az Izvesztyija híradóstábjai azért érkeztek a térségbe, hogy “tudósításokat készítsenek az ukrán fegyveres erők által a Zaporozsjei területen lévő települések kazettás bombákkal történő bombázásáról”.

Meghalt egy orosz haditudósító a zaporozsjei fronton

A RIA Novosztyi korábban arról számolt be, hogy Zsuravljevet a Pjatikatki falu közelében ölték meg, amely az ukrán ellentámadás június eleji megindulása óta heves harcok színhelye.

Az Egyesült Államok a hónap elején jelentette be a kazettás lőszerek szállítását Ukrajnának, mondván, hogy a lépésre azért van szükség, mert Kijev nyugati támogatói hiányt szenvedtek a normál tüzérségi lövedékekből.

A lövedékeket, amelyek több, nagy területen szétszórt, a polgári lakosságot veszélyeztető bombákat tartalmaznak, több mint 100 országban tiltották be. Ukrajna, az Egyesült Államok és Oroszország azonban nem tartozik a kazettás bombákról szóló 2008-as egyezmény aláírói közé.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója ragaszkodott ahhoz, hogy az USA nem vesztette el erkölcsi tekintélyét, miután Ukrajnának kazettás bombákat szállított, mert “egy olyan országot támogatott, amelyet brutális, kegyetlen támadás ért a szomszédja részéről”.

Washington azt állította, hogy Kijev ígéretet tett arra, hogy a kazettás bombákat felelősségteljesen fogja bevetni, és távol tartja használatát a sűrűn lakott területektől.

Csütörtökön a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby megerősítette, hogy az ukrán erők megkezdték az amerikaiak által szállított kazettás lövedékek használatát. Ezt “meglehetősen hatékonyan” tették – állította.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten bűncselekménynek nevezte az amerikai döntést, azzal érvelve, hogy Oroszország mostantól fenntartja a jogot, hogy válaszul saját kazettás lőszereit is bevethesse.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó