2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

WaPo: az USA nem tudja követni az Ukrajnába küldött fegyverek sorsát

Annak ellenére, hogy az USA katonai felügyelőkből álló csapattal rendelkezik az országban, az Ukrajnába küldött, különleges felügyeletet igénylő rendszereknek csak mintegy 10%-á-val sikerült elszámolniuk – jelentette kedden a Washington Post (WaPo). Korábban az Interpol arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött külföldi fegyverek bűnözők kezébe kerülhetnek Európában.

Névtelen amerikai tisztviselők a lapnak azt mondták, hogy csak abban reménykedhetnek, hogy “ésszerű” mértékben be tudják tartanii az amerikai felügyeleti szabályokat, és meg kell elégedniük ukrán kollégáik “nullánál nagyobb” biztosítékaival.

A jelentés szerint mintegy 22 ezer, az Egyesült Államok által biztosított fegyverrendszert – köztük Stinger és Javelin rakétákat – kell nyomon követni, amint azok Ukrajnába kerülnek.

Az amerikai ellenőröknek azonban az elmúlt hónapokban csak két személyes ellenőrzést sikerült végrehajtaniuk, és ennek a számnak mindössze 10%-át ellenőrizték. Ezen ellenőrzések nélkül az USA arra hagyatkozik, hogy Ukrajna átvizsgálja a fegyvercsomagokat, és elküldi Washingtonba a sorozatszámukat tartalmazó nyilvántartást.

A kisebb tételek, például puskák és páncélosok esetében egyetlen amerikai tisztviselő Lengyelországban írja alá az Ukrajnába irányuló összes szállítmányt. A nagyobb fegyverrendszerek, például a HIMARS rakétatüzérségi platformok és az M777-es ágyúk nem tartoznak az ellenőrzés hatálya alá.

A The Post beszámolója órákkal azután jelent meg, hogy a Pentagon egyik tisztviselője újságíróknak elmondta, hogy a közelmúltban kezdődtek újra a személyes ellenőrzések, először azóta, hogy Oroszország februárban megkezdte a katonai műveletet. A közbeeső hónapok során az amerikai médiajelentések azt közölték, hogy Washingtonnak fogalma sincs arról, hogy a fegyverszállítmányok valójában hová kerülnek.

Egy hírszerzési forrás áprilisban azt mondta a CNN-nek, hogy ezek a fegyverek “egy nagy fekete lyukban” tűnnek el, amint belépnek az országba, míg a CBS News augusztusban egy litván fegyverszállítót idézett, aki szerint “az [Ukrajnának szánt] katonai segélyek mintegy 30%-a éri el a végső rendeltetési helyét”.

Az USA február óta 18 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy ez a fegyveráradat meghosszabbítja a konfliktust, miközben az USA-t de facto résztvevőjévé teszi.

Múlt hónapban Putyin azt is állította, hogy “nagy teljesítményű fegyvereket, köztük hordozható légvédelmi rendszereket és precíziós fegyvereket” csempésznek ki Ukrajnából a feketepiacra. Ukrajnából havonta akár egymilliárd dollár értékű fegyverek áramlanak bűnözőknek, terroristáknak és szélsőségeseknek – jelentette ki októberben az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova.

Oroszország aggodalmát az ügyben az Interpol is osztja. Egy júniusi tájékoztatóján Jürgen Stock, az ügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába pumpált fegyverek puszta mennyisége “a konfliktus utáni időszakban a tiltott fegyverek elterjedéséhez fog vezetni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...