2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Biden: az amerikai csapatok hosszú ideig Lengyelországban maradnak

A jelenleg ideiglenesen Lengyelországban állomásozó amerikai csapatok “hosszú ideig” ott lesznek – mondta szerdán Joe Biden amerikai elnök. A megjegyzés egy, a Fehér Házban tartott rendezvényt követően hangzott el és Biden nem részletezte álláspontját.

Varsó arra kérte Washingtont, hogy tartósan állomásoztasson csapatokat Lengyelországban, de ez technikailag sértené az Oroszországgal kötött NATO-szerződést.

Marek Walkuski, a Lengyel Rádió tudósítója az amerikai csapatokkal kapcsolatos kérdését akkor tette fel, amikor Biden elhagyta a termet.

“Sokáig ott lesznek” – válaszolta az amerikai elnök, majd elsétált.

Nem tudni, hány amerikai katona tartózkodik jelenleg Lengyelországban, a NATO fő logisztikai központjában, ahol a szomszédos Ukrajnában lévő társulatot támogatják. Májusban az Egyesült Államok varsói nagykövete elárulta, hogy több mint 12 600 amerikai katona tartózkodik az országban, ami történelmi rekordnak számít.

Varsó szeptemberben további NATO-erők telepítését kérte Lengyelországba és a balti államokba, válaszul az oroszországi tartalékosok részleges mozgósítására.

Múlt hónapban Andrzej Duda lengyel elnök külpolitikai tanácsadója, Jakub Kumoch azt mondta, hogy Washingtonnak állandó jelleggel csapatokat, sőt atomfegyvereket kellene állomásoztatnia lengyel területen. Elismerve, hogy ez közvetlenül sértené a NATO-Oroszország Alapító Okiratot, Kumoch kiemelte, hogy a 1997-es szerződést Moszkva érvénytelenné tette Ukrajna “lerohanásával”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...