2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

A szerb légvédelem lelőtt egy felderítő drónt

A szerb légvédelem lelőtt egy kereskedelmi célú drónt a koszovói határ közelében – közölte szerdán a belgrádi kormány. Az incidensre egy nappal azután került sor, hogy Aleksandar Vucic elnök lőparancsot adott ki a szerb légteret megsértő minden drónra.

A drónt a Raska helyőrség fölött észlelték és követték az égen, és a Kopaonik-hegység irányából érkezett – írta közleményében a szerb hadsereg, hozzátéve, hogy az UAV-t “elektronikus zavaró intézkedésekkel leszedték”.

“A Szerbia feletti égbolt biztonságos” – mondta szerda este Milos Vucevic védelmi miniszter újságíróknak.

“Nem ágyúkat, hanem a legmodernebb [elektronikus] eszközöket használtuk” – tette hozzá Vucevic.

“Ez azt mutatja, hogy komolyan gondoljuk. Nem fenyegetünk senkit, nem kardcsörtetünk, de eltökéltek vagyunk, hogy megvédjük Szerbiát, annak szabadságát és függetlenségét”.

A Vecernje Novosztyi című napilap szerint a drón valahol a Kopaonik-hegyen zuhant le. A katonai kutatócsoportok arra számítanak, hogy csütörtök reggelig megtalálják.

“Az elnök és a főparancsnok állandó parancsának megfelelően a szerb hadsereg továbbra is le fog lőni minden drónt, amely korlátozott légtérbe lép, vagy katonai létesítményeket közelít meg” – közölte a hadsereg.

Vučić kedden jelentette be a lelövési parancsot, miután két MiG-29-es elfogó repülőgépet vetettek be több UAV ellen, amelyeket a raszkai katonai bázisok felett észleltek.

A lap meg nem erősített értesülésekre hivatkozott, amelyek szerint a drón egy kereskedelmi modell volt, és felderítésre használták a területet, amely közel van a vitatott Koszovó tartomány határához.

Koszovót 1999-ben a NATO megszállta, majd 2008-ban amerikai támogatással kikiáltotta függetlenségét. Belgrád nem hajlandó elismerni a szakadár tartományt, ahogyan Oroszország és Kína sem.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...