2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

AP: amerikai csapatok érkeztek Ukrajnába

Amerikai csapatok vannak már a helyszínen Ukrajnában, ahol ellenőrzik a NATO fegyverszállításait az országba – közölte hétfőn a Pentagon egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője több amerikai médiummal. Nem világos, hogy hány fős személyzetről van szó, és hogy hol tartózkodnak.

Az Associated Press (AP), az NBC News és a Pentagon sajtószolgálatának más tagjainak a tisztviselő elmondta, hogy a csapatkontingenst Garrick Harmon dandártábornok, az Egyesült Államok kijevi védelmi attaséja vezeti.

“Több ilyen ellenőrzés is volt már” – mondta a tisztviselő az újságíróknak, anélkül, hogy elárulta volna, hol zajlottak a vizsgálatok.

Hozzátette, hogy az ellenőrzések nem “a frontvonal közelében” történnek, hanem ott, ahol a biztonsági körülmények lehetővé teszik.

Az Egyesült Államok az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányait még azelőtt ellenőrizte, hogy Oroszország februárban megkezdte volna katonai műveletét, de személyzetét már napokkal annak kezdete előtt kivonta az országból. Nem világos, hogy hány katona tért vissza, vagy hogy az ellenőrzések mikor kezdődtek újra.

A Pentagon tisztviselője csak annyit mondott, hogy “kis” számú csapat vesz részt.

Az amerikai külügyminisztérium a múlt héten bejelentette, hogy “személyzetet különít el, hogy segítse az ukrán kormányt az amerikai biztonsági segítségnyújtás… kezelésében”, bár nem említette, hogy ez a személyzet a hadsereg soraiból származik-e. A tervet azután jelentették be, hogy amerikai hírszerző ügynökségekre hivatkozó médiajelentések azt állították, hogy Washington nem tudja nyomon követni az Ukrajnának küldött fegyvereket.

Egy hírszerzési forrás áprilisban azt mondta a CNN-nek, hogy ezek a fegyverek “egy nagy fekete lyukban” tűnnek el, amint bejutnak az országba.

A Pentagon névtelenül nyilatkozó tisztviselője újságíróknak azt mondta, hogy Kijev “átlátható” volt, és eddig együttműködött az ellenőrökkel.

Bár amerikaiak saját elhatározásukból harcoltak és haltak meg Ukrajnában, a hétfői bejelentés február óta az első alkalom, hogy Washington elismerte az egyenruhás csapatok ukrajnai jelenlétét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök óva intette az Egyesült Államokat és NATO-szövetségeseit attól, hogy belekeveredjenek a konfliktusba, és még a bejelentés előtt kijelentette, hogy a Kreml úgy tekint magára, mint aki az “egész nyugati katonai gépezet” ellen harcol Ukrajnában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...