2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Várhelyi Olivér: Ukrajna EU csatlakozása egy-két évnél hosszabb időt vesz igénybe

Várhelyi Olivér az EU bővítésért felelős biztosa a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjújában elmondta, hogy Kijevnek “kiterjedt munkát” kell végeznie, hogy felkészüljön “az EU belső piacán és számos más fontos szakpolitikai területen való részvételre”.

A biztos azt jósolta, hogy “a csatlakozás teljes előkészítése valószínűleg egy-két évnél hosszabb időt vesz igénybe”.

Varhelyi azt is hangsúlyozta, hogy Ukrajnára ugyanazok a csatlakozási kritériumok vonatkoznak, mint bármely más tagjelölt országra.

Olga Stefanisina, Ukrajna európai integrációs minisztere azonban a Weltnek nyilatkozott:

“Ukrajna nem egy közönséges csatlakozási jelölt”.

Stefanishina megjegyezte, hogy Ukrajna már azelőtt megkezdte az integrációs reformokat az EU felügyelete alatt, mielőtt megkapta volna a csatlakozási státuszt, és azzal érvelt, hogy az ország “gyorsabban is haladhat” a tagságra való törekvésében, különösen annak fényében, hogy néhány szomszédja és a balti országok “már jelezték, hogy a gyors csatlakozás lehetséges”.

Hétfőn Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő Várhelyi megjegyzéseire reagálva azt írta a Telegramban, hogy Ukrajna csatlakozása

“annyi ideig fog tartani, mint az EU összeomlása”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban “az Oroszország elleni geopolitikai játszma részének” nevezte az EU döntését, hogy Ukrajnának tagjelölti státuszt adjon.

Ukrajna nem sokkal azután kérte felvételét a 27 országot tömörítő blokkba, hogy Moszkva február végén katonai offenzívát indított. Júniusban Brüsszel megadta Kijevnek az uniós tagjelölti státuszt, a csatlakozási folyamat első lépését, és hangsúlyozta, hogy az országnak folytatnia kell a strukturális reformokat, küzdenie kell a korrupció ellen és csökkentenie kell “az oligarchák tartós befolyását”.

Alexander De Croo belga miniszterelnök akkor világossá tette, hogy az uniós tagjelölti státusz megadása Ukrajna számára fontos “szimbolikus üzenet” Kijev támogatására az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette. A tényleges uniós tagság azonban még “sok év” van hátra, és az országnak előbb meg kell felelnie az európai normáknak – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...