2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Kijev újabb rakéta-rendszereket kapott – közölte az ukrán védelmi miniszter

Nyugati gyártású légvédelmi rendszerek érkeztek Ukrajnába, amelyek megerősítik az ország haderejét Oroszországgal szemben – jelentette be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Twitteren.

A tisztségviselő NASAMS és Aspide föld-levegő rakétarendszerekről posztolt készletképeket, és köszönetet mondott Norvégiának, Spanyolországnak és az Egyesült Államoknak a szállításukért. A fegyverek megerősítik az ukrán hadsereget és “biztonságosabbá teszik az égboltunkat” – tweetelte hétfőn.

A NASAMS-t, a rövid és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszert, amelyet az amerikai Raytheon védelmi vállalat a norvég Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal együttműködve gyárt, a Pentagon ígérte Kijevnek. Egy héttel ezelőtt az amerikai hadügyminisztérium azt közölte, hogy az Ukrajnának ígért nyolc indítórakéta közül kettő “a közeljövőben” megérkezik.

A közepes hatótávolságú Aspide rendszert az időközben megszűnt olasz Selenia cég tervezte. Az utódváltozatokat a nemzetközi gyártó Leonardo S.p.A. és az európai védelmi óriás MBDA olaszországi részlege gyártja. Spanyolország, amely az 1980-as években több száz Aspide rakétát vásárolt, a múlt héten bejelentette, hogy néhányat belefoglalt az Ukrajnának nyújtott legutóbbi katonai segélycsomagjába.

Ukrajna könyörgött nyugati támogatóinak, hogy növeljék a légvédelmi rendszerek szállítását, miután Oroszország a múlt hónapban rendszeres légicsapásokat kezdett végrehajtani energetikai infrastruktúrája ellen. Moszkva a taktikaváltást megtorlásnak minősítette több olyan ukrán szabotázsakcióért, amelyek kulcsfontosságú oroszországi polgári helyszíneket, köztük a Krími hidat célozták.

Az orosz támadások jelentősen károsították az ukrán energiarendszert, és arra kényszerítették az elektromos hálózat üzemeltetőit, hogy a terhelés csökkentése érdekében napi rendszerességgel tartsanak gördülő áramkimaradásokat. Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap arról számolt be, hogy országszerte több mint 4,5 millió áramfogyasztót érintettek az áramkimaradások.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.