2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

USA: a szankciók az ukrán válság békés rendezése után is érvényben maradnak

Az Oroszországgal szembeni egyes amerikai szankciók az ukrajnai válság esetleges békés rendezése után is érvényben maradhatnak. Ezt Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nyilatkozta a The Wall Street Journal című lapnak adott interjújában, amelyet vasárnap tettek közzé.

“Azt javaslom, hogy valamiféle békemegállapodás keretében lehetséges és helyénvaló lenne a szankciórendszer kiigazítása” – idézte a lap Yellen szavait. – Valószínűleg, tekintettel a történtekre, azt javasolnánk, hogy bizonyos szankciókat továbbra is alkalmazni kellene.”

Yellen azt is állította, hogy Oroszország állítólag “nem tett erőfeszítéseket a tárgyalásokra” olyan feltételekről, amelyek az amerikai pénzügyminiszter szerint Ukrajna számára elfogadhatóak lennének.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 4-én ismertette az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz államfővel nem lehet tárgyalásokat folytatni. Az orosz államfő a maga részéről október 31-én azt mondta, hogy nem lát lehetőséget arra, hogy bármilyen megállapodásról tárgyaljanak Ukrajnával, amíg Ukrajna részéről nincs erre irányuló szándék. Putyin azonban hangsúlyozta, hogy Moszkva jó szándéka a tárgyalásokkal kapcsolatban ismert és változatlan. Az orosz elnök rámutatott, hogy a megállapodás eléréséhez “tárgyalóasztalhoz kell ülni és tárgyalni”.

Február 24-én Putyin különleges katonai műveletet jelentett be Ukrajnában, válaszul a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére. A Nyugat ezután nagyszabású szankciókat vezetett be Oroszország ellen, és ebben a szakaszban több milliárd dollárral növelte a Kijevnek szánt fegyver- és haditechnikai szállítások összegét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.