2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

NYT: az USA arra számít, hogy az ukrán konfliktus a télen lelassul

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy Oroszország ukrajnai katonai művelete jelentősen lelassul a közelgő tél folyamán – mondták a New York Timesnak magas rangú Biden-kormányzati tisztviselők.

Washington arra számít, hogy mindkét fél előrenyomulása megáll – jelentette a lap szombaton.

A meg nem nevezett tisztségviselők szerint a konfliktus “időjárás által kikényszerített szünete” akár hat hónapig is eltarthat.

Az alacsonyabb hőmérséklet és a fagyott talaj megkönnyítené a tankok és a teherautók mozgását, de az amerikai lap szerint az erős havazás és a hideg időjárás továbbra is megnehezítené az orosz erők számára egy offenzíva megindítását.

Ehelyett Moszkva valószínűleg a kijevi csapatok, az ukrán katonai bázisok, az infrastruktúra és az elektromos hálózat elleni folyamatos csapásokra összpontosítana – állítják a források.

A Biden-kormányzat tisztviselői azt is elmondták, hogy az USA és szövetségesei számára kulcsfontosságú, hogy ezt az állítólagos téli szünetet arra használják fel, hogy újjáépítsék Ukrajna védelmi és támadó fegyverkészleteit.

“Az ukránok úgy néz ki, hogy továbbra is folytatják a szabotázs- és felforgató támadásokat az orosz vonalak ellen. Ezek célzott merényletek és csak általános szabotázsakciók az orosz ellenőrzés alatt álló területek ellen Ukrajnán belül” – mondta a NYT-nek Seth G. Jones, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető alelnöke.

Közben Kijev kizárta, hogy szüneteltetné katonai műveleteit.

“Nem fagyaszthatunk be semmit – nem vagyunk mi hűtőszekrény” – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője.

“Időjárástól, évszaktól függetlenül fel tudjuk szabadítani a területeinket” – mondta egy szombati televíziós maratonon.

Oroszország nem nyilatkozott konkrétan arról, hogy csapatai mit fognak tenni a téli időszakban. Moszkvai tisztségviselők azonban többször kijelentették, hogy az ukrajnai katonai művelet minden célját el fogják érni. Pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy ez béketárgyalások útján is megvalósítható lenne, “de ezek most az ukrán fél álláspontja miatt lehetetlenek”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök októberben rendeletet írt alá, amely megtilt minden tárgyalást Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A hét elején a CNN-nek adott interjújában azt állította, hogy nem “zárta be az ajtót” a tárgyalások előtt. Míg Moszkva azt állítja, hogy mindig nyitott a tárgyalásokra, addig Kijev álláspontja a konfliktus február végi kezdete óta többször is változott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...