2022, november 27.
5.2 C
Budapest
-4.1 C
Moszkva

Uniós ipari szervezetek ellenzik az orosz alumínium elleni szankciókat

Öt ipari szervezet felszólította az EU-t, hogy akadályozza meg az orosz alumíniummal szembeni esetleges tilalmat, amely szerintük megtizedelhetné az ipart az egész unióban – jelentette hétfőn a Reuters a csoportok nyilatkozatára hivatkozva.

Az Európai Alumíniumfogyasztók Szövetsége, a Német Szövetségi Gazdaságfejlesztési és Külkereskedelmi Szövetség, az Olasz Öntödei Beszállítók Szövetsége, az Acél, Fém, Törmelék, Vasáruk Olasz Nemzeti Szövetsége és az Olasz Öntödei Szövetség nyilatkozatban közölte, hogy az orosz fémre vonatkozó szankciók vállalatok ezreit tehetnék tönkre.

Az uniós hatóságoknak címzett közös levelükben “az Európai Bizottság és az EU-tagállamok sürgős beavatkozását kérték az orosz alumíniumra vonatkozó tilalmakkal, magas vámokkal vagy szankciókkal való fenyegetésekkel szemben, amelyek közvetlen és létfontosságú fenyegetést jelentenek az európai alumíniumiparra nézve”.

Oroszország Kína után a világ második legnagyobb alumíniumtermelője. Bár a létfontosságú fém ellen eddig nem léptek életbe nyugati szankciók, az amerikai kormány állítólag az orosz behozatal betiltását fontolgatja, míg a London Metal Exchange, a világ legnagyobb fémkereskedelmi központja fontolgatja az orosz alumínium kivonását a rendszeréből.

A Bloomberg által idézett adatok azt mutatják, hogy az orosz szállítások hagyományosan a teljes amerikai alumíniumimport mintegy 10%-át teszik ki.

Miközben szakértők arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen lépés világszerte destabilizálhatja a fémpiacokat, az európai ipari szövetségek nyíltan kijelentették, hogy az orosz alumínium betiltását szorgalmazók “vagy a legfőbb versenytársai, vagy olyan ellátási lehetőségeket élveznek, amelyek az európai alumínium értéklánc túlnyomó többsége számára nem állnak rendelkezésre”.

A kisvállalatokat érné a legnagyobb csapás az embargó, amelynek közvetlen következményeként “több ezer vállalat bezárhat és több tízezer ember munkanélkülivé válhat Európában” – olvasható a közleményben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...