2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Lengyelország falat emelne a Kalinyingráddal közös határra

Varsónak fontolóra kellene vennie, hogy “erődítményeket” építsen az orosz Kalinyingrádi exklávéval közös határán, hogy megakadályozza az afrikai és ázsiai migránsok esetleges Lengyelországba áramlását – jelentette ki kedden Krzysztof Sobolewski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt főtitkára.

A Polskie rádiónak adott interjújában aggodalmát fejezte ki a 2021-es migránsválság lehetséges megismétlődése miatt a belorusz-lengyel határon. Aggodalmának okaként a Minszk és Moszkva által állítólagosan kirobbantott “hibrid háborút”, valamint Kalinyingrád égboltjának megnyitását említette “a Törökországból, Szíriából és Belaruszból érkező” járatok előtt.

“Meg kell erősítenünk erőinket ezen a határszakaszon, és azt is fontolóra kell vennünk, hogy hasonló határerődítményeket építsünk, mint amilyenek most a lengyel-belorusz szakaszon vannak” – mondta a tisztviselő.

Sobolewski elárulta, hogy a tavalyi válságot a belarusz határon, valamint a kalinyingrádi határon kialakuló esetleges jövőbeli válságot egy migránsokat érintő, állítólag Oroszország és Belarusz által indított “hibrid háború” részének tekinti. Lengyelországnak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza Moszkva és Minszk sikerét – mondta.

A Reutersnek adott későbbi kommentárjában Sobolewski azt jósolta, hogy a közeljövőben migránsok megpróbálhatnak átkelni Kalinyingrádból Lengyelországba.

“Azok után, amivel a lengyel-belarusz határon kellett megküzdenünk, és még mindig küzdünk, és figyelembe véve a kalinyingrádi régió feletti légtér megnyitását a Törökországból, Szíriából és Belaruszból érkező repülőgépek előtt, ez már a következő hetekben bekövetkezhet” – mondta Sobolewski.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a határ lengyel oldalán egy fal építésének ötletét kommentálva azt mondta, hogy “Oroszország nem tud és nem is fog beleszólni az ilyen döntésekbe”.

“A történelem minden alkalommal bebizonyítja a falépítésre vonatkozó döntések ostobaságát, mert az évek vagy évtizedek során minden fal leomlik” – mondta.

A migránsválság a belarusz-lengyel határon tavaly júniusban kezdődött, amikor Alekszandr Lukasenko belorusz elnök kijelentette, hogy kormánya nem segít többé az EU-nak az illegális bevándorlás megállításában, mivel országának az unió szankciói miatt nincs rá költségvetése. Brüsszel és a lengyel hatóságok azzal vádolták meg, hogy “fegyverként” használja a migránsokat azzal, hogy országába repíti és a határra szállítja őket, állítólag a Nyugat elleni “hibrid háború” részeként. Minszk visszautasította a vádakat.

A válság hatására a finn parlament új biztonsági intézkedéseket hagyott jóvá az ország Oroszországgal közös határa mentén. A hónap elején Sanna Marin finn miniszterelnök azt mondta, hogy szerinte a törvényhozók körében “széles körű támogatás” van a határkerítés megépítésére.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...