2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Ukrán védelmi miniszter: Ukrajna a nyugati fegyverek tesztpályája

Az ukrajnai konfliktus lehetőséget ad a nyugati fegyvergyártóknak arra, hogy megnézzék, mely termékek teljesítenek a legjobban az Oroszország elleni valódi harcban – mondta az ország védelmi minisztere.

“Ebben a háborúban Ukrajnában van egy harci tesztpályánk” – magyarázta Olekszij Reznyikov.

“Nyolc különböző 155 mm-es tüzérségi rendszerünk van a terepen … így ez olyan, mint egy verseny a rendszerek között”, hogy melyik bizonyul a legjobbnak.

A megjegyzések a Politico című lapnak adott, kedden megjelent interjúban hangzottak el. A tesztpálya ötletét korábban Reznyikov helyettese, Volodimir Gavrilov fogalmazta meg, aki azt állította, hogy egyes amerikai védelmi vállalkozók Ukrajnában vetik be prototípusaikat.

Kijev arra számít, hogy a NATO-tagoktól még évekig folyik katonai segély az országba, és ebből még több hasznot akar húzni – mondta Reznyikov. Ukrajna például Lengyelországgal, Nagy-Britanniával vagy Németországgal közös vállalatokat indíthatna fegyverek gyártására.

“UAV (pilóta nélküli légi jármű) iparágat kell kifejlesztenünk, nemcsak a légi drónok számára, hanem a szárazföldön és a tengeren is, mert ez a jövő” a hadviselésben – jegyezte meg.

Szkeptikusan nyilatkozott azokról a korlátozásokról is, amelyek alapján Ukrajna támogatói fegyvereket szállítanak Kijevbe. Az Oroszországgal való konfliktus kibontakozásával az Egyesült Államok és szövetségesei többször is átgondolták korábbi döntéseiket, hogy nem küldenek nehezebb fegyvereket – mutatott rá a védelmi miniszter.

“Nagyon optimista vagyok, hogy a jövőben lehetőségek között vannak az Abrams harckocsik, és biztos vagyok benne, hogy vadászgépek, mint az F-16-osok, F-15-ösök vagy a svédországi Gripenek is lehetségesek lesznek” – mondta.

Washington kezdetben vonakodott halált okozó segítséget nyújtani Ukrajnának, attól tarva, hogy Oroszország ezt eszkalációnak tekintené, de fokozatosan meggondolta magát, és egyre kifinomultabb fegyvereket szállít, amit Reznyikov kedvező tendenciának tart.

Nyugati tisztviselők az ukrán pilóták kiképzésével és a vadászgépek karbantartásával kapcsolatos logisztikai problémákat említették az okok között, amiért Ukrajna nem kaphat F-16-osokat vagy F-15-ösöket. Médiajelentések szerint azonban Kijev hosszú távon megkaphatja őket.

Reznyikov szerint az európai NATO-szövetségesek az Egyesült Államokra tekintenek segélyezési döntéseikben, így Washingtonon múlik, hogy emelje a tétet.

“Miután az első Abrams [megérkezik], biztos vagyok benne, hogy Leopárdokat, Marderseket és más típusú nehéz páncélozott járműveket, például harckocsikat kapunk” – mondta a hírügynökségnek.

Az USA által legutóbb Ukrajna számára kijelölt fegyverek között szerepelnek a NASAMS légvédelmi rendszerek. Washington állítólag azt is fontolgatja, hogy elküld néhány régi, felhalmozott HAWK föld-levegő rakétát, hogy megnézze, még mindig hatékonyak-e.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...