2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Ukrán főügyészség: nem tudjuk bizonyítani, hogy Oroszország iráni drónokat használ

Az ukrán nyomozók nem tudják megbízhatóan megerősíteni az Oroszország által használt kamikaze drónok eredetét, amelyeket állítólag Iránban gyártanak – jelentette az ukrán média a főügyészség egyik tisztviselőjére, Ivan Csizsevszkijre hivatkozva.

“Azt, hogy ezek a drónok iráni gyártmányúak-e vagy sem, még nem tudjuk megmondani. Jelenleg is folyik az előzetes vizsgálat. Nem lesz gyors” – idézte őt a Szuszpilne.

Az ügyész szerint nagyszabású, különböző szakemberek bevonásával végzett szakértői vizsgálatra van szükség. Csizsevszkij elmondta, hogy a nyomozók megpróbálják megállapítani, hogy miért hasonlítanak az orosz és az iráni drónok, és hogy kiderítsék, hol gyártották őket. Ezt a munkát azonban nehezítik a drónok alkatrészein található sérült jelölések, és maguk a kutatók is megbízhatatlannak tartják a jelöléseket.

Moszkva és Teherán többször cáfolta azokat a nyugati vádakat, amelyek szerint Irán drónokat szállít Oroszországnak az ukrajnai harci műveletekhez.

Mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter rámutatott, mindezek az állítások megalapozatlanok. A Kreml azt is közölte, hogy nem rendelkezik adatokkal iráni fegyverekről – Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a különleges műveletben kizárólag orosz elnevezésű orosz gyártású felszereléseket használtak.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei közben bizonyítékok hiányában vezettek be újabb szankciókat Irán ellen, az állítólagos drónszállításokra hivatkozva.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...