2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Time: az amerikai különleges erők katonája is életét vesztette Ukrajnában

Egy dezertőr amerikai tengerészgyalogos a héten meghalt Oroszország kelet-ukrajnai előrenyomulása során, miközben az ukrán erők oldalán harcolt – erősítette meg a hírt a Time című lapnak a haditengerészet egyik tisztviselője.

Daniel W. Swift, a haditengerészet különleges hadviseléssel foglalkozó első osztályú katonája, aki dezertált, január 18-án halt meg Kelet-Ukrajnában, miután sérüléseket szenvedett az Oroszország által támadott egységgel – mondta a lapnak a tisztviselő.

A haditengerészet megerősítette, hogy Swift “2019. március 11. óta aktív dezertőr státuszban volt”, de további információkkal nem szolgáltak. Azt egyelőre nem lehetett tudni, hogy Swift mennyi ideig volt Ukrajnában, és miért harcolt ott, illetve hányan tartottak vele.

Az oregoni származású Swift először 2005-ben vonult be a hadseregbe, a lap által megszerzett, nyilvánosságra hozható szolgálati adatok szerint. A feljegyzések nem részletezik a bevetéseit vagy a SEAL-csapatokat, amelyekben esetleg szolgált. A nyilvántartásban szerepel, hogy 2007-ben a haditengerészet különleges hadviselési “Cold Weather Detachment” nevű egységénél szolgált, 2007 júliusától 2014 januárjáig pedig két “nyugati parti különleges hadviselési egységnél”.

Az amerikai különleges műveleti erők veszélyes és titkos küldetéseket hajtanak végre szerte a világon. Swift nyilvántartásában több olyan kitüntetés is szerepel, amely harci bevetésekre utal, köztük egy iraki hadjárati érem, egy afganisztáni hadjárati érem, egy globális terrorizmus elleni expedíciós érem és egy érdemrend. A feljegyzések azonban nem tartalmaznak további információkat azzal kapcsolatban, hogy Swiftet 2019-ben “aktív dezertőrnek” minősítették, ami miatt elvesztette az amerikai haditengerészeti (SEAL) státuszát.

A különleges hadművelet kezdete óta több ezer külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij külön légiót is létrehozott számukra és világméretű kampányba is kezdett, hogy feltöltse a Nemzetközi Légiót. A légió azonban nemrég felfüggesztette a toborzást, mert kizárólag tapasztalat nélküli jelentkezők érkeztek, akik a vezetőjük elmondása szerint több kárt okoznak a fronton, mint hasznot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...