2023, február 2.
4.7 C
Budapest
-0.7 C
Moszkva

Újabb dróntámadás érte az amerikai erők illegális bázisát Szíriában

Több robbanóanyaggal ellátott drón vett célba egy illegális amerikai katonai támaszpontot Szíria déli részén, az egyik sikeresen eltalálta a tábort – közölte az amerikai központi parancsnokság. Washington alig kevesebb mint 1000 katonát tart a közel-keleti országban, annak ellenére, hogy Damaszkusz többször követelte, hogy távozzanak az országból.

A CENTCOM közölte, hogy a támadásban három öngyilkos drón vett részt, és a támadás péntek reggel történt a szíriai Al-Tanfban lévő amerikai helyőrségnél, ahol az amerikai erők régóta állomásoznak a szíriai kormány megdöntésére korábban törekvő milícia harcosai mellett.

“A drónok közül kettőt a koalíciós erők lelőttek, míg egy a táborba csapódott, megsebesítve a Szíriai Szabad Hadsereg partnererő két tagját, akiket orvosi ellátásban részesítettek. Az amerikai erők nem sérültek meg” – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy az ilyen csapások “elfogadhatatlanok”, mivel “veszélybe sodorják csapatainkat és partnereinket, és veszélyeztetik az ISIS elleni harcot”.

Az iraki határ közelében fekvő al-Tanf előőrsöt 2016-ban hozták létre az amerikai csapatok. Hamarosan beágyazódtak az akkor Maghaweir al-Thowra (A forradalom kommandósai) néven ismert lázadó csoporthoz, amely azóta átnevezte magát Szíriai Szabad Hadsereggé (megkülönböztetve a korábbi Szabad Szíriai Hadseregtől).

Bár Washington fenntartja, hogy az “ellenőrzött ellenzéki” csoport az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terroristái ellen hivatott harcolni, és feladta a Bassár Aszad szíriai elnök megbuktatására irányuló céljait, az elmúlt hónapokban ellentmondásokba ütközött a tagjai által elkövetett korrupció és kábítószer-kereskedelem vádja miatt. Szeptemberben az Egyesült Államok vezette koalíció kénytelen volt elbocsátani a csoport parancsnokát, a hadsereg szerint a lépés “a milícia hosszú távú sikerének biztosítása érdekében történt”.

Az Al-Tanf helyőrség az évek során többször is hasonló dróntámadásoknak volt kitéve, szórványos csapásokat mértek rá ismeretlenek. Tavaly nyáron az orosz erők – amelyek továbbra is támogatják a damaszkuszi kormányt – több légicsapást hajtottak végre a térségben “az Egyesült Államokban kiképzett és felszerelt fegyveresek egy csoportja ellen, akik állítólag terrorcselekményeket követtek el és civileket öltek meg”.

Az Al-Tanfban állomásozó 200 amerikai katonán kívül mintegy 700-an tevékenykednek máshol Szíriában, a legtöbben az ország olajban gazdag északkeleti részén, ahol kurd harcosokkal szövetkeztek. A szíriai kormány többször is illegálisnak nyilvánította Washington katonai jelenlétét, és továbbra is azzal vádolja az amerikai erőket, hogy ellopják az ország hatalmas mennyiségű energiaforrásait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amíg Zelenszkij Ursulával parádézik Kijevben, az orosz erők átvették az ellenőrzést Mikolajivka felett is

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a DNR-ben lévő Nyikolajevka (ukránul: Mikolajivka) települést - közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján. "A harcok...

Két amerikai rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporozsje irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek...

Orosz tankvadász robotok érkeztek a Donbasszba (videó)

Négy Marker robot érkezett a Donbasszba, szigorúan a menetrend szerint - írta Telegram-csatornáján Dmitrij Rogozin, a Cár Farkasok különleges katonai tanácsadó csoport vezetője. "Megkezdjük a...