2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Ukrajna ismét a Krími-híd elleni támadással fenyegeti Oroszországot

Ukrajna továbbra is tervezi, hogy csapást mér Európa leghosszabb hídjára, amely a Krímet az oroszországi Krasznodari területtel köti össze – közölte Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik legfőbb tanácsadója.

Pénteken nagy füstfelhőkről érkeztek média jelentések Krími-híd közelében lévő területről. A krími hatóságok azonban később azt mondták, hogy nincs ok a pánikra, és azzal magyarázták a jelenséget, hogy az orosz rendőrség gyakorlatokat tart a 19 kilométer hosszú építmény egyik szakaszának közelében.

Amikor a YouTube videómegosztón Mark Fejgin aktivistának adott interjújában ezekről a gyakorlatokról kérdezték, Aresztovics azt mondta, hogy a hatóságok “jogosan készülnek”.

“Senki sem szentimentális. Ha szükség lesz rá, akkor a megfelelő pillanatban lecsapunk a Krími hídra” – mondta.

Az elnöki tanácsadó ugyanakkor elismerte, hogy az ukrán hadsereg által jelenleg birtokolt fegyverek “technikailag képtelenek” elérni a stratégiai fontosságú hidat.

“De eljön az idő, és képesek leszünk rá. Ebben a háborúban már régóta nincsenek korlátok. Csak a technikai képességekről van szó” – hangsúlyozta.

A Krími-hidat hidat 2016 és 2018 között építették meg, és a Krím Oroszországgal való újraegyesítésének jelképévé vált. A Kijevvel folytatott konfliktus során Moszkva páncélozott járművek és más haditechnikai eszközök szállítására is használta.

A Krími-híd – Oroszország

Az elmúlt négy hónapban több ukrán tisztviselő és katonai parancsnok is figyelmeztetett arra, hogy a több milliárd dolláros infrastruktúra a kijevi erők célpontjává válhat.

Aresztovics, aki a figyelmeztetéseket megfogalmazók között volt, a múlt hónapban elismerte, hogy a hídban jelentős károkat okozni még megfelelő hatótávolságú fegyverekkel is nehéz feladat, mivel 595 pillérének egyikét kellene megsemmisíteni.

“Úgy van megépítve, hogy taktikai nukleáris fegyvereket kellene használni ahhoz, hogy ledöntsük” – állította.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára június közepén azt mondta, hogy Moszkva “tudja és tudomásul vette” az ukrán fenyegetéseket. A Krími-híd és az egész Krím biztonságát “garantálták” az orosz fegyveres erők által hozott megelőző intézkedések – mondta.

A Krím – A Hazatérés című dokumentumfilm itt érhető el, magyar felirattal!

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...