2022, november 29.
1.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Bloomberg: a világ legnagyobb gazdasága veszélyesen közel a recesszióhoz

A JPMorgan Chase felülvizsgálta az év közepére vonatkozó amerikai növekedési előrejelzését, és a második negyedévi éves szintű reál-GDP-növekedésre vonatkozó várakozását 2,5 százalékról 1 százalékra csökkentette – jelentette pénteken a Bloomberg.

A legnagyobb amerikai bank a harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzését is 2%-ról 1%-ra csökkentette. A JPMorgan elemzői szerint azonban a növekedés az év utolsó három hónapjában várhatóan 1,5%-ra emelkedik, amit a robusztus autógyártás és az alacsonyabb infláció segíthet.

A leminősítésre a monetáris politika szigorítása közepette kerül sor, mivel az amerikai jegybank agresszív kamatemelésekkel reagál az inflációra. A Fed júniusban 0,75 százalékponttal emelte az irányadó kamatlábat.

A borúlátó előrejelzés a hét elején beáramló gyengébb adatokat követte, amelyek azt mutatták, hogy az amerikai fogyasztói kiadások a vártnál kevésbé emelkedtek májusban, mivel a gépjárműeladások továbbra is alacsonyan maradtak. Eközben a magasabb árak más áruk vásárlásait is visszafogására kényszerítették.

“Előrejelzésünk veszélyesen közel kerül a recesszióhoz” – mondta Michael Feroli, a JPMorgan vezető amerikai közgazdásza az ügynökség által idézett elemzésben.

“Ugyanakkor továbbra is a gazdaság bővülését várjuk, részben azért, mert úgy gondoljuk, hogy a munkáltatók még a gyenge termékkereslet időszakában is vonakodhatnak elbocsátani munkavállalókat”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...

A Boeing olcsó precíziós bombákat gyártana Ukrajnának

A Pentagon állítólag fontolgatja a Boeing ajánlatát, hogy a meglévő amerikai minták felhasználásával olcsó precíziós bombákat gyártana tömegesen Ukrajna számára, mivel Washington és szövetségesei...