2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Újabb “szeretetcsomag” az oroszoknak: Obama várhatóan hétvégéig aláírja az új szankciókat

Barack Obama amerikai elnök a hét végéig alá fogja írni az amerikai kongresszus által a múlt pénteken elfogadott törvényt, amely újabb gazdasági szankciókat vezet be Oroszország ellen és növeli az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást – közölte a Fehér Ház kedden.

 

 

Az ukrajnai szabadságot támogató törvény célja a nagyobb nyomásgyakorlás Vlagyimir Putyin orosz elnökre ukrajnai politikájának megváltoztatásáért.

A törvény az eddigi szankciókat kiterjesztené az orosz hadiipari szektorra és a Gazprom gázipari nagyvállalatra is, ha az korlátozná az Ukrajnába vagy a NATO-tagállamokba irányuló gázexportot. Emellett a törvény lehetővé tenné az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelését.

Josh Earnest fehér házi szóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elnök várhatóan a hét végéig aláírja a törvényt. Earnest szerint az elnöknek továbbra is kétségei vannak a törvénnyel kapcsolatban, az ugyanis „zavaros üzenetet küld a szövetségeseknek, mivel olyan elemeket tartalmaz, amelyek nem tükrözik a folyamatban lévő konzultációkat”. A szóvivő mindazonáltal leszögezte, hogy a törvény a Fehér Ház kérésére nem tartalmaz kötelezően életbe lépő szankciókat, így biztosítva széles mozgásteret Obama számára.

„A szorítás csak még erősebb lesz az orosz gazdaságon” – jelentette ki Earnest, hozzátéve, hogy a rubel mélyrepülésében nemcsak a korlátozások, hanem a nyersolaj világpiaci árának zuhanása is fontos szerepet játszott.

Számos kongresszusi képviselő, köztük John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke a törvény késedelem nélküli aláírására szólította fel Obamát. A törvény értelmében lehetőség nyílna egyebek között páncéltörő lőszerek, felderítő drónok és kommunikációs eszközök Ukrajnának történő szállítására is. Erre a célra 350 millió dollárt különítenének el a következő két évben. A határozatot a kongresszus mindkét háza egyhangúlag fogadta el csütörtökön. Az amerikai törvényhozás döntését Ukrajna üdvözölte, Oroszország pedig élesen bírálta.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden arról beszélt, hogy az ukrán válság miatt Oroszország ellen foganatosított szankciókat néhány héten vagy akár néhány napon belül hatályon kívül lehetne helyezni Vlagyimir Putyin orosz elnök döntéseinek függvényében. Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: világossá kell tenni Moszkva számára, hogy a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása költségekkel jár.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...