2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Magyarország kiáll az oroszok elleni szankciók mellett

Magyarország a többi visegrádi országgal és az Európai Unióval együtt kitart az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben hozott szankciók mellett – hangsúlyozta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Kijevben.

 

A tisztségviselő azután nyilatkozott az MTI-nek, hogy a V4-ek külügyi vezetői az ukrán fővárosban Petro Porosenko elnökkel folytattak megbeszélést, amelyen jelen volt Pavlo Klimkin külügyminiszter is, valamint külön találkoztak ukrán parlamenti frakcióvezetőkkel.

Elmondta: magyar részről ígéretet tett arra, hogy várhatóan januárban újraindul az ősszel leállított reverz, azaz visszafelé irányított gázszállítás Magyarország felől Ukrajnába. „A Naftohaz (ukrán állami gázvállalat) és a magyar gázszállításért felelős cég már a szerződés véglegesítésén dolgozik” – tette hozzá az államtitkár.

Szabó László megerősítette, hogy Magyarország kész segítséget nyújtani Ukrajnának az uniós társulási megállapodásban foglaltak teljesítésében, elsősorban gazdaságpolitikai, azon belül a kis- és középvállalatok fejlesztésével kapcsolatos ismeretek átadásával. Budapest emellett szakértőket is biztosít majd Ukrajnának a közigazgatás uniós jogharmonizációjának elősegítésére. Elmondta, hogy további száz ukrán diákot fogad Magyarország állami ösztöndíjas képzésre a jelenleg nálunk ösztöndíjjal tanuló 1080 ukrán diák mellé.

A visegrádi országok külügyi vezetői egyöntetűen hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban részt vevő felek mindegyike tartsa magát a megbékélést célzó minszki megállapodásokban foglaltakhoz.

Porosenko a maga részéről tájékoztatta a visegrádi országok képviselőit arról, hogy Kijev továbbra is biztosítja az áram- és gázellátást a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeknek. Rámutatott arra, hogy az ukrán államnak emiatt keletkező veszteségei miatt is rendkívül fontos az Európai Unió pénzügyi segítsége.

Szabó László tájékoztatása szerint a frakcióvezetőkkel folytatott megbeszélésen a visegrádi országok külügyi vezetői azt tapasztalták, hogy az ukrán parlamenti többség is elkötelezett az európai integrációt célzó reformok véghezvitele mellett.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...