2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Újabb EU-tag ítélte el az oroszok kitiltásának ötletét

Görögország és Ciprus után Portugália is közölte, hogy nem támogatja azt a javaslatot, hogy több más uniós tagállam az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett oroszellenes szankciók részeként kitiltsák az orosz turistákat.

“Portugália úgy véli, hogy a szankciók alapvető célja az orosz háborús gépezet megbüntetése, nem pedig az orosz embereké” – közölte a portugál külügyminisztérium az ECO hírportálnak pénteken eljuttatott közleményében.

Kornelios Korneliou, a ciprusi külügyminisztérium főtitkára azt mondta, hogy országa szintén ellenzi az orosz utazókkal szembeni általános tilalmat. “Ez egy rossz irányba mutató döntés lenne” – mondta Korneliu a Politico című lapnak pénteken. “Mi az emberek közötti kapcsolatokban hiszünk”.

Cipruson jelentős orosz ajkú közösség él, közülük a Politico szerint mintegy 50 ezren a déli Limassol városában.

“Nem szabad megakadályoznunk, hogy ezek a közösségek kapcsolatba kerüljenek családjaikkal és barátaikkal” – mondta Korneliou. “A legfőbb fegyver az európai egység, és partnereinknek tiszteletben kell tartaniuk mások érzékenységét ebben a kérdésben”.

Görögország június végén felfüggesztette a vízumkiadást az oroszok számára, de a következő hónapban újraindította. Ciprushoz hasonlóan Görögország is népszerű turisztikai célpont az oroszok számára, és a Politico szerint Athén is ellenzi az orosz látogatók teljes betiltását.

Több uniós ország, köztük a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Lettország, Észtország és Finnország is szorgalmazza az oroszok schengeni vízumainak uniós szintű betiltását. Urmas Reinsalu észt külügyminiszter ebben a hónapban az ERR tévécsatornának azt mondta, hogy az orosz állampolgárok “passzivitásukkal erkölcsi felelősséget viselnek” kormányuk tetteiért, és “erkölcsileg teljesen elfogadhatatlan”, hogy az oroszok az orosz-ukrán konfliktus idején turistaként utazhassanak Európába.

Ezt a nézetet Olaf Scholz német kancellár is elutasította, aki szerint az EU-nak nem kellene bezárnia kapuit minden orosz állampolgár előtt. “Fontos számunkra, hogy megértsük, sokan menekülnek Oroszországból, mert nem értenek egyet az orosz rezsimmel” – mondta Scholz újságíróknak e heti norvégiai útja során.

Az ügyet az uniós külügyminiszterek augusztus 31-i prágai találkozóján vitatják meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...