2022, december 5.
5.4 C
Budapest
-12.1 C
Moszkva

Trump: minden, amihez Pelosi hozzáér, káoszba, zűrzavarba és sz@rrá válik

Donald Trump volt amerikai elnök elítélte Nancy Pelosi házelnököt, amiért Tajvanra látogatott, és “Kína álmának” nevezte az utazását. Trump korábban úgy érvelt, hogy Pelosi látogatása, amely nagyszabású kínai hadgyakorlatokhoz és az Egyesült Államokkal való egyes diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezetett, “nagy súrlódásokat és gyűlöletet” okozna.

“Őrült Nancy Pelosi, mi a fene? Mit keresett Tajvanon?” mondta Trump pénteken egy wisconsini kampányrendezvényen.

“Ő volt Kína álma. Ő adott nekik ürügyet. Keresték ezt a kifogást, ő pedig megadta. Minden, amihez hozzáér, tudod, mi lesz belőle.”

Pelosi kedden Tajvanra látogatott, miután Peking többször is figyelmeztette, hogy ennek diplomáciai és katonai következményei lesznek. Bár Tajvan 1949 óta önállóan kormányozza magát, Kína még mindig szuverenitást követel a sziget felett, és a Pelosi látogatásához hasonló magas szintű látogatásokat a tajvani függetlenség hallgatólagos jóváhagyásának tekinti. Az Egyesült Államok az 1970-es évek óta hivatalosan elismeri Peking Tajvan feletti igényét az Egy Kína-politika keretében.

Pelosi látogatását követően Kína nagyszabású hadgyakorlatokat indított, kereskedelmi korlátozásokat vezetett be Tajvannal szemben, szankciókat vezetett be Pelosi és családja ellen, és megszakította a kommunikációt Washingtonnal olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a tengeri biztonság, a határokon átnyúló bűnüldözés és az éghajlatváltozás. Mivel a kínai hadgyakorlatok a hétvégén is folytatódtak, a kínai katonai tisztviselők állítólag nem hajlandók válaszolni amerikai kollégáik hívásaira.

Hivatali ideje alatt Trump felügyelte az amerikai külpolitika közel-keleti irányból történő elmozdulását Kínára, a Pentagon 2018-as nemzeti védelmi stratégiája Kínát nevezte meg legfőbb “stratégiai versenytársként”, és hivatali ideje nagy részében kereskedelmi háborút folytatott Peking ellen. Amikor 2020-ban a Covid-19 vírus megjelent a kínai Wuhan városában, Trump azonnal “kínai vírusnak” bélyegezte, és később azzal vádolta Kínát, hogy a kórokozóval “pusztítja el a világot”.

Míg azonban az amerikai szenátus 50 republikánus képviselőjének több mint fele dicsérte Pelosit, amiért végigcsinálta a látogatást, Trump előzetesen azzal érvelt, hogy ez rossz ötlet volt.

Miért bonyolódik Nancy Pelosi Kínával és Tajvannal, ha nem azért, hogy bajt és még több pénzt csináljon, esetleg bennfentes kereskedelemmel és információkkal csaló férje számára?” – kérdezte az utazás előtt, utalva arra, hogy férje félvezető részvényeket vásárolt, mielőtt a kongresszus sikeresen megszavazta volna az iparág amerikai támogatásáról szóló törvényjavaslatot.

Paul Pelosi azonban veszteséggel adta el ezt a részvényt a szavazás előtt, és szóvivője szerint az eladásról szóló döntést azért hozták, hogy leküzdjék a “félretájékoztatást”, amely a vásárlást a szavazással hozta összefüggésbe. Pelosi tagadta, hogy valaha is bennfentes információkat osztott volna meg férjével.

Pelosi Tajvanon tartózkodva találkozott a világ legnagyobb félvezetőgyártójának elnökével is, mivel a vállalat tervezett arizonai gyára várhatóan részesülni fog az amerikai támogatásokból, amint Joe Biden elnök aláírja a törvényt.

“Minden, amihez hozzáér, káoszba, zűrzavarba és “sz@rrá válik” – folytatta Trump. “A kínai zűrzavar az utolsó dolog, amibe bele kellene keverednie… Őrült Nancy csak beleszól, és nagy súrlódásokat és gyűlöletet okoz. Ő egy nagy káosz!!!”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...