2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Kína nem reagál az amerikai kapcsolatfelvételi kísérletekre – írja a Politico

Az amerikai katonai parancsnokok többször is megpróbálták felvenni a kapcsolatot kínai kollégáikkal a Tajvan körüli feszültségek eszkalálódása közepette, de azok nem válaszolnak a hívásokra – jelentette a Politico című amerikai lap.

Csütörtökön hivatalosan is megkezdődött a kínai hadsereg Tajvan körüli nagyszabású hadgyakorlata. A manőverek – válaszul Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatására – hat területen zajlanak a sziget körüli vizeken, és vasárnap déli 12 óráig tartanak.

“Magas rangú kínai katonai tisztviselők nem válaszoltak amerikai kollégáik számos hívására a héten” – írta a Politico három, az ilyen próbálkozásokról tudomással rendelkező forrásra hivatkozva.

A két ország között vezérkari főnökei szinten legutóbb július 7-én került sor kapcsolatfelvételre.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője előző nap azt mondta, hogy az amerikai és a kínai hadsereg továbbra is kapcsolatban áll egymással, de a kommunikációs csatornák szűkülése növeli a kockázatokat.

A Kínai Népköztársaság központi kormánya és a szigeti tartománya közötti hivatalos kapcsolatok 1949-ben megszakadtak, miután a Csang Kaj-sek vezette Kuomintang-erők a Kínai Kommunista Párttal vívott polgárháborúban vereséget szenvedtek és Tajvanra költöztek. Az 1980-as évek végén újraindultak az üzleti és informális kapcsolatok a sziget és a szárazföldi Kína között. Az 1990-es évek eleje óta a két fél nem kormányzati szervezeteken – a pekingi székhelyű Egyesület a Tajvani-szoroson túli kapcsolatokért és a tajpeji székhelyű Cross-Strait Exchange alapítványon – keresztül tartja a kapcsolatot.

Pelosi kedd este érkezett Tajvanra ázsiai körútja részeként. Másnap találkozott Tsai Ing-wen helyi vezetővel, majd elrepült Koreába. Az amerikai házelnök 1997 óta először látogatott el a szigetre.

Kína Tajvant saját tartományának tekinti, és ellenez minden kapcsolatot Tajpej és azon országok tisztviselői és katonái között, amelyekkel Pekingnek diplomáciai kapcsolatai vannak.

Válaszul Tajpej Pelosi fogadásáról szóló döntésére Peking szankciókat vezetett be két tajvani alapítvánnyal szemben, felfüggesztette a szigetre irányuló természetes homokszállítmányokat, valamint a Tajvanról származó citrusfélék és egyes halak behozatalát. A kínai külügyminisztérium közölte, hogy Kína határozott és kemény intézkedéseket kíván hozni, és világossá tette, hogy a látogatás minden negatív következménye még hátravan, és hogy Washington és Tajpej lesz a felelős ezekért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...