2023, március 29.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

CNN: Washingtont irritálja az ukrán születésű amerikai képviselőnő, aki a kijevi korrupcióról beszél

Egy ukrán származású amerikai törvényhozó bírálatai a kijevi hatóságokkal, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel szemben sok washingtoni tisztviselőt frusztrált – jelentette pénteken a CNN, hozzátéve, hogy a Fehér Ház még külön tájékoztatót is szervezett állításai miatt.

Victoria Spartz, Indiana állam republikánus képviselője, a kongresszus első és egyetlen ukrán származású képviselője többször is bírálta a kijevi kormányt az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette. Bár kijelentette, hogy Ukrajna győzelmét akarja, és elmondása szerint hatszor látogatott el az országba az ellenségeskedések február végi kitörése óta, sok kollégája a választóvonal mindkét oldalán belefáradt “harcias retorikájába” – áll a jelentésben.

Spartz különösen az ukrajnai korrupcióval kapcsolatban emelte fel szavát.

Amerikai törvényhozók és tisztviselők azonban aggódnak amiatt, hogy a Kijevet célzó megszólalásai alááshatják Zelenszkij közmegítélését és megkeseríthetik az amerikai-ukrán kapcsolatokat, miközben megnehezítik az új segélycsomagok jóváhagyását.

“Mindannyian beszéltünk vele” – mondta az egyik republikánus törvényhozó a CNN-nek. “Ez felbosszantja az embereket. Mert árt az ügynek”.

“Szerintem nyitott kérdés, hogy miért mond ilyen nyíltan olyasmit, ami ennyire egyértelműen az orosz narratívához igazodik” – mondta a CNN-nek Elissa Slotkin demokrata képviselőnő, hozzátéve, hogy Spartz ukrán háttere nagy súlyt ad a szavainak.

A riport szerint a Biden-kormányzat is közbelépett. Miután a kongresszusi képviselőnő tájékoztatást kért Ukrajnáról, a Nemzetbiztonsági Tanács és a Külügyminisztérium tisztviselői biztosították számára – állítják a csatorna forrásai. A közel kétórás megbeszélés során a Fehér Ház tisztviselői állítólag megvitatták az ukrán kormányon belüli helytelen viselkedésre vonatkozó állításait, és vagy cáfolták azokat, vagy azzal érveltek, hogy nincs elegendő információ azok alátámasztására.

Spartz állítólag találkozott az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, Mark Milleyvel is, hogy az ukrajnai korrupcióról, valamint az aggodalmairól beszéljenek, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverek rossz kezekbe kerülhetnek.

Az amerikai katonai főparancsnok a CNN szerint nem utasította el egyből a fenntartásait, hiszen Washington már régóta sürgeti Kijevet, hogy tegyen többet a korrupció elleni küzdelem érdekében.

Általánosabb kontextusban azonban Milley állítólag azt mondta Spartznak, hogy aggodalmai “túlzóak”.

A legfőbb amerikai tábornokkal folytatott beszélgetés azonban a jelek szerint kevéssé oszlatta el Spartz aggályait, hiszen néhány nappal később folytatta támadásait Zelenszkij egyik legfőbb segítője ellen, azzal vádolva őt, hogy “a folyamatban lévő háború álcája alatt egy diktatúrát hoz létre”.

Az ukrán tisztviselők sem elégedettek a képviselőnővel, Oleh Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője július elején azt mondta, hogy Spartz megpróbálta “orosz propagandát” bevinni az amerikai politikába. Kommentárjait a törvényhozó Joe Biden amerikai elnökhöz intézett nyílt levelére válaszul tette, amelyben kétségeit fejezte ki Volodimir Zelenszkij elnök kabinetfőnökének megbízhatóságával kapcsolatban, és egy olyan mechanizmust követelt, amely nyomon követi a Kijevnek nyújtott katonai támogatást.

“Azt tanácsoljuk Spartz asszonynak, hogy hagyjon fel azzal, hogy az országunkban zajló háború és az ukránok gyászának témája körüli alaptalan spekulációkkal próbál extra politikai tőkét szerezni. Különösen cinikusak az Ukrajnával és annak vezetésével kapcsolatos manipulációk egy ukrán származású képviselőnő részéről” – mondta akkor Nyikolenko.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó