2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Tovább javultak az orosz gazdasági kilátások

Az orosz gazdaság zsugorodása várhatóan jóval kisebb lesz, mint korábban gondolták – derül ki az orosz központi bank legfrissebb jelentéséből.

A pénteken kiadott előrejelzésben a szabályozó most már úgy látja, hogy a GDP idén 3%-3,5%-kal csökken, szemben a korábban prognosztizált 4-6%-os visszaeséssel. Április végén még 8-10%-os GDP-csökkenéssel számoltak. A központi bank előrejelzése szerint a gazdaság 2024-25-ben tér vissza a növekedéshez.

Pénteken az orosz jegybank a magasabb inflációs kockázatokra hivatkozva 7,5%-on tartotta az irányadó kamatlábat is, miután idén hatszor csökkentette azt egymás után.

“Rövid távon egyensúly van az inflációt elősegítő és a dezinflációs kockázatok között. Ami a középtávú horizontot illeti, még mindig a proinflációs kockázatok dominálnak, és szeptember közepe óta kissé nőttek” – közölték.

A jelentés szerint az éves infláció továbbra is “fokozatosan lassul”. Szeptemberben a fogyasztói árak növekedése éves szinten 13,7%-ra lassult (az augusztusi 14,3% után), majd október 21-én tovább csökkent, 12,9%-ra.

A fokozatos csökkenés ellenére a háztartások és a vállalkozások inflációs várakozásai magasak, és a nyári hónapokhoz képest kissé nőttek – közölte a Központi Bank. Az elemzők középtávú inflációs várakozásai 4% közelében rögzültek – tette hozzá a szabályozó.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...