2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Jelentős kamatemelést jelentett be az orosz jegybank

Az orosz jegybank keddi rendkívüli ülésén 350 bázisponttal 12%-ra emelte a kamatlábakat, hogy megállítsa a rubel gyors leértékelődését a világ valutáival szemben.

“Az inflációs nyomás erősödik… A döntés célja az árstabilitási kockázatok korlátozása” – áll a szabályozó hatóság közleményében.

A központi bank hozzátette, hogy a gazdaságban a kereslet meghaladta az ország termelésbővítési képességét, ami növeli az inflációt és a “rubel árfolyamdinamikáját befolyásolja az import iránti megnövekedett keresleten keresztül”.

“Következésképpen a rubel leértékelődésének áthárítása az árakra egyre nagyobb lendületet vesz, és az inflációs várakozások emelkednek” – jegyezték meg.

Hétfőn a rubel 16 havi mélypontra süllyedt a dollárral és az euróval szemben, a zöldhasúval szemben 101, az európai közös valutával szemben pedig 111 pontra.

A rubel kedden erősödött még a szabályozó hatóság nyilatkozata előtt, de később visszacsúszott, és helyi idő szerint 11 óra 44 perckor Moszkvában 98 körül mozgott a dollárral és 107 körül az euróval szemben.

Az orosz jegybank nem sokkal a hirtelen leértékelődés után rendkívüli ülést hirdetett meg, hogy átértékelje a korábban 8,5%-on álló irányadó kamatlábat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó