2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Kamatot emelt az orosz jegybank

Az orosz jegybank 8,5%-ra emelte irányadó kamatlábát a növekvő infláció közepette – jelentette be az orosz központi bank pénteken.

Az irányadó kamatlábat 100 bázisponttal emelték 7,5%-ról.

A szabályozó a lépés okaként a növekvő inflációt és a gyengülő rubelt jelölte meg.

“A növekvő belföldi kereslet meghaladja a termelési képességeket, részben a korlátozott munkaerő miatt, ami viszont növeli a gazdaságra nehezedő inflációs nyomást” – közölte a szabályozó. A fogyasztói árindex idén várhatóan 5 és 6,5 százalék között lesz.

Az orosz valuta az év eleje óta gyengül, ami szintén növeli az inflációs kockázatokat – mondta a jegybank.

Ez az első kamatváltoztatás tavaly szeptember óta, amikor az infláció lassulása miatt csökkentették a kamatlábat. A szabályozó október óta több egymást követő ülésen is változatlanul hagyta a kamatlábat.

További emelések lehetségesek annak érdekében, hogy az inflációt jövőre 4% körül stabilizálják – tette hozzá a szabályozó. A központi bank következő ülése szeptember 15-én lesz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó