2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Törvénytervezet: új szankciók Oroszország ellen – Obama azonban még nem szignálta

Az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazta azt a törvénytervezetet, amelynek elnöki jóváhagyása esetén az Egyesült Államok új gazdasági szankciókat vezetne be Oroszország ellen és növelné az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, amit kiterjesztene a halált okozó eszközökre is.

 

Barack Obama elnök azonban továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az amerikai segítségnyújtásnak meg kell maradnia az olyan, halált nem okozó eszközöknél, mint amilyenek az aknavetők bemérésre szolgáló radarok, az éjjellátó készülékek és a golyóálló mellények.
A törvénytervezet lehetővé tenné a katonai segély kiterjesztését, egyebek között a páncéltörő lőszerek, felderítő drónok és kommunikációs eszközök szállítására is. Az Egyesült Államok eddig három aknavető-felderítő radart szállított Ukrajnába, ezek száma 20-ra növekedne.

A kongresszus döntése értelmében az Oroszország ellen eddig bevezetett szankciókat ki kell terjeszteni az orosz hadiipari szektor, így az állami tulajdonú Roszoboronekszport egyes fegyvergyártó és kereskedelmi egységeire is, amelyek Szíriába, Ukrajnába, Grúziába és Moldovába szállítanak katonai eszközöket, hozzájárulva ezen országok destabilizálásához.
Az energetikai szektorban a törvénytervezet lehetővé tenné a Gazprom elleni büntetőintézkedéseket, ha az korlátozná az Ukrajnába vagy a NATO-tagállamokba irányuló gázexportot. Ugyancsak lehetővé válik a vízummegtagadás és a számlabefagyasztás olyan személyek esetében, akik továbbra is üzleti kapcsolatban maradnak a szankciók sújtotta cégekkel.
A kongresszus döntését Ukrajna üdvözölte, Oroszország pedig élesen bírálta. A határozatot a kongresszus mindkét háza egyhangúlag fogadta el csütörtökön, ám szenátusi szavazást ugyanakkor formai okokból meg kell ismételni.

Moszkva megnyugvására ugyanakkora a törvénytervezet végleges szövegéből kimaradt az a passzus, amely Ukrajnát, Grúziát és Moldovát “jelentős nem NATO-tag szövetségeseknek” minősítette volna.  Az ebbe a privilegizált kategóriába tartozó országokkal –  Ausztráliával, Egyiptommal, Izraellel, Japánnak, Dél-Koreával, Jordániával, Új-Zélanddal, Argentínával, Bahreinnel, a Fülöp-szigetekkel, Thaifölddel, Kuvaittal, Marokkóval, Pakisztánnal és Afganisztánnal – az Egyesült Államok katonai téren együttműködik és fegyvereket szállít nekik.

Obama elnök csütörtökön óvatosságra intett az Oroszországgal szembeni újabb szankciók ügyében, rámutatva, hogy az újabb büntetőintézkedések megosztottsághoz vezethetnek az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Az elnök elmondta, hogy Washington alapvetően az EU-val összhangban lép fel Ukrajna ügyében, ami a véleménye szerint végül arra kényszeríti majd Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy felülvizsgálja a kelet-ukrajnai beavatkozás ésszerűségét.
Obama szerint az orosz elnököt végül az fogja eltéríteni a jelenlegi politikájától, ha azt látja majd, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió hosszú távon kiáll egymás mellett.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...