2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Csaknem tízezren látták a Mojszejev Balett fergeteges műsorát Magyarországon

Csaknem tízezren látták magyarországi turnéja során a Mojszejev Balett fergeteges műsorát, amelynek keretében a világhírű oroszországi táncegyüttes öt városban hat koncertet adott – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel. “A magyar nézők, mint a korábbi tizennégy vendégszereplés során, ezúttal is nagy szeretettel fogadták együttesünket, minden fellépésünk nagy sikert aratott.

Óriási öröm számunkra, hogy Budapest mellett más magyarországi városokban is felléphettünk, Miskolcon, Szegeden, Szombathelyen, valamint Veszprémben is koncertet adhattunk. Hiszen az a törekvésünk, hogy minél többen megismerhessék az alapító, Igor Mojszejev kiemelkedő koreográfusi tehetségét, együttesünk egyedülálló művészetét” – mondta Magyarországról való elutazása előtt az MTI-nek Jelena Scserbakova, a Mojszejev Balett igazgatója és művészeti vezetője.

Mint hozzátette, a Mojszejev Balettet mindenütt nagy lelkesedéssel fogadták a nézők. “Óriási sikerünk volt, a publikum éppoly temperamentumosnak bizonyult, mint amilyen lendületesek a magyar néptáncok” – fogalmazott Jelena Scserbakova. Az együttes programjának első részében orosz, kalmük, lengyel, moldáviai, szerb táncok szerepeltek, a másodikban pedig Gogol elbeszélései alapján, Muszorgszkij Éj a Kopár hegyen című művére írt egyfelvonásos balettet mutatták be.

Az Igor Mojszejev által koreografált darabot az együttes 2008-as magyarországi turnéja során már láthatta a közönség. A balett születésének előzményeit taglalva Jelena Scserbakova elmondta, hogy Igor Mojszejev (1906-2007) Ukrajnában, Kijevben született, és a darab cselekménye is Ukrajnában játszódik. Mojszejev a librettót egyik kedvenc írója, Gogol elbeszélései alapján írta. “Rokon lelkek voltak az íróval, egyaránt sajátjuk volt a humor, a finom irónia, amely Gogol összes művét átszövi, és Mojszejev minden egyes koreográfiájában is megjelenik. A magyar nézők kérésére szerepelt a darab ismét a programban” – emelte ki az együttes igazgatója.

Ismertetése szerint a darab a klasszikus balettre és az ukrán néptáncokra épül, amelyeket modern táncokkal, sőt a rock and rollal, valamint groteszk elemekkel is elegyít a koreográfia. “Az orosz és ukrán néptáncok alapelemei azonosak, elsősorban a zenében, a hangszerekben, a temperamentumukban különböznek egymástól, ami természetes, hiszen nagyon közeli népekről van szó. Igor Mojszejev mindig szívén viselte az ukrán táncművészet, sokat tett az érdekében.

Az Éj a Kopár hegyen drámai mű, amely a táncművészet mellett nagyszerű színészi teljesítményre is lehetőséget ad a szereplőknek” – emelte ki Jelena Scserbakova.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...