2022, május 25.
24.1 C
Budapest
10.8 C
Moszkva
Hiredetés

Több mint 500 férőhelyes járványügyi központ épül Új-Moszkvában

Előre gyártott elemekből álló, több mint 500 férőhelyes járványügyi központ építése kezdődött meg szerdán Új-Moszkvában, az orosz fővároshoz 2012-ben csatolt délkeleti területen.

Andrej Bocskarjov moszkvai polgármester-helyettes elmondta, hogy a 43 hektáros területen egy hónapon belül felépítendő koronavírus-kórházban 250 férőhelyes intenzív osztály lesz.

A projekt kivitelezéséhez Moszkva összes építőipari vállalatát mozgósították. A kórházhoz mintegy 15 kilométernyi utat is lefektetnek még. Az építkezésen, amely miatt szerdán lezárták a Moszkvából Kalugába vezető országutat, korábbi bejelentés szerint 5-6 ezer ember dolgozik.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester korábban közölte, hogy a létesítmény távol esik majd a lakóövezetektől, a legközelebbi lakóházak mintegy 250 méterre lesznek.

Oroszországban hétfőre 147-re nőtt az új koronavírussal megfertőzött személyek száma, ami egy nap alatt 33 fős növekedést jelent. 31 új fertőzöttet Moszkvából jelentettek, így a fővárosban 88 ilyen pácienst tartanak számon.

Szergej Kravcov oktatásügyi miniszter közölte, hogy március 23-tól április 12-ig az összes orosz iskolát be fogják zárni. Erre az időszakra a tárca szavatolni fogja a távoktatást.

Korábban Moszkva polgármestere jelentette be a fővárosi közoktatási intézmények bezárását ugyanerre a háromhetes időszakra. Az óvodák ugyanakkor, fakultatív látogatás mellett nyitva maradnak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin államfőtől, csakúgy mint az elnöki hivatal munkatársaitól mintát vettek koronavírus-szűrésre. Peszkov megígérte, hogy a Putyinon elvégzett vizsgálat eredményéről be fog számolni.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök elrendelte, hogy az elítélteket, a katonákat és a diákokat is vonják be az orvosi felszerelések és egyéb egészségügyi védőeszközök gyártásába. Korábban Moszkva megtiltotta ezeknek a cikkeknek az exportját.

Szerda 0 órától érvénybe lépett az a rendelet, amely május 1-jéig erősen korlátozza a külföldiek beutazását Oroszországba. A tilalom nem vonatkozik a hivatalos küldöttségek tagjaira, a követségi és konzulátusi dolgozókra, a nemzetközi kamionforgalom sofőrjeire, a légi tranzitutasokra, valamint a légi, a folyami és a tengeri járművek személyzetére. Nem érinti a korlátozás a diplomáciai, szolgálati, vagy a közeli hozzátartozó elvesztése miatt kiadott turistavízummal rendelkező, illetve az Oroszországban bejelentett lakhellyel rendelkező személyeket sem.

Koronavírus

Az intézkedéseket a moszkvai kormány a WHO ajánlásaival magyarázta.

Putyin elnök kedden elrendelte, hogy az eredeti terveknek megfelelően, április 22-én tartsák meg az országos szavazást az alkotmánymódosításról. Az államfő ugyanakkor kilátásba helyezte annak lehetőségét is, hogy a járványhelyzet romlása esetén későbbre halasztják ezt az eseményt.

Az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) becslése szerint a repülőjáratok törlése és a határok lezárása következtében mintegy százezer orosz turista rekedt külföldön, elsősorban a karibi térségben, Délkelet-Ázsiában és Törökországban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS