2022, május 19.
25.3 C
Budapest
13.8 C
Moszkva
Hiredetés

Szentpétervár egyházi használatba adná az Izsák-székesegyházat

A szentpétervári önkormányzat elvi döntést hozott arról, hogy használatba adja az Izsák-székesegyházat, a város egyik fő nevezetességét az orosz ortodox egyháznak – jelentette be kedden Georgij Poltavcsenko, Oroszország “északi fővárosának” kormányzója.

Poltavcsenko közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy Kirillel, Moszkva és Oroszország pátriárkájával arról is megállapodott, hogy az 1928-ban államosított épület megőrzi “múzeumi és ismeretterjesztő jellegét”. A Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap szerint az épület nem kerül az egyház tulajdonába, ám az megkapja a “korlátlan ideig tartó és térítésmentes használat jogát”, és egyúttal átveszi a fenntartás és a tatarozás költségeit is. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a tervek szerint egy általános felújításhoz a városnak és a szövetségi kormánynak is hozzá kellene járulnia.

A kormányzó szóvivője, Andrej Kibitov az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a székesegyház átadásával kapcsolatban még egy sor megállapodást kell megkötni a kulturális minisztériummal és az egyházzal, mert az épület az UNESCO védnöksége alatt áll. A folyamat akár hónapokig is eltarthat.

 

A szentpétervári kormányzó és az orosz ortodox egyházfő megállapodásáról még az orosz kulturális tárcának is állást kell foglalnia. Az átadás ellenzői a döntéssel szemben keresetet helyeztek kilátásba.
A szentpétervári egyházmegye a restitúciós törvény alapján 2015 nyarán kérelmezte Poltavcsenkótól a székesegyház visszaszolgáltatását, ám akkor mind az épületben működő múzeum alkalmazottjai, mind a város lakói tiltakoztak, akik az átadást ellenző petíciót írtak alá a change.org weboldalon. Ezt követően Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter is elutasította a visszaadásra vonatkozó kérést.

Az ortodox egyház bírálta a döntést, rámutatva, hogy a székesegyház eredetileg szakrális célokra épült.
A Fontanka szentpétervári hírportál szerint az Izsák-székesegyházban az elmúlt évben gyakorlatilag minden nap tartottak liturgiát (istentiszteletet), amelyre a hívőket ingyen beengedték. 2016-ban az épületet 3,9 millió turista kereste fel, a múzeum bevétele pedig mintegy 800 millió rubel volt (1 rubel jelenleg 4,86 forint), amiből a restaurálást is fedezték.

A székesegyházat I. Sándor cár döntése alapján 1818 és 1858 között építették, a francia Auguste Montferrand tervei szerint. Államosítása után múzeumként és műemlékként funkcionált. Az orosz kormány rendelete alapján 2012-ben került Szentpétervár kezelésébe.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS