2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Litvánia kitiltotta Kirill orosz pátriárkát az országból

Litvánia megtiltja Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője számára a belépést az ország területére, mert támogatja Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletét – jelentette szerdán a DELFI hírportál a litván külügyminisztériumra hivatkozva.

“Kirill Moszkva és Oroszország pátriárkának megtiltották a belépést Litvániába, mert támogatja [Oroszország különleges katonai műveletét]” – áll a külügyminisztérium közleményében. Pontosítják, hogy a litván hatóságok június 23-án vették fel az orosz ortodox egyházfőt a nemkívánatos személyek listájára. Szerdán a litván belügyminisztérium közölte, hogy “a pátriárka szándékosan tagadja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, igazolja és támogatja <…> az Oroszországi Föderáció akcióit”, ami a tárca szerint elegendő indokot teremt az ellene szóló tilalom bevezetésére.

Korábban Vlagyimir Legojda, a moszkvai pátriárkátus zsinati osztályának elnöke, aki az egyháznak a társadalommal és a tömegmédiával való kapcsolattartásáért felelős, azt mondta, hogy az orosz ortodox egyház feje semmilyen módon nem reagál az ellene hozott szankciókra. Legojda szerint a pátriárka csak a szankcióknak az orosz ortodox egyház külföldi egyházközségeinek és híveinek életére gyakorolt hatásával foglalkozik.

Prédikációiban az orosz ortodox egyház feje többször is arra szólította fel a püspököket, a papságot és minden hívőt, hogy maradjanak hűségesek az egyház egységéhez, és imádkozzanak a béke helyreállításáért Ukrajnában.

Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletet jelentett be a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, a célja az ország demilitarizálása és denácifikálása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó