2022, október 7.
20.8 C
Budapest
11.8 C
Moszkva

Litvánia kitiltotta Kirill orosz pátriárkát az országból

Litvánia megtiltja Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője számára a belépést az ország területére, mert támogatja Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletét – jelentette szerdán a DELFI hírportál a litván külügyminisztériumra hivatkozva.

“Kirill Moszkva és Oroszország pátriárkának megtiltották a belépést Litvániába, mert támogatja [Oroszország különleges katonai műveletét]” – áll a külügyminisztérium közleményében. Pontosítják, hogy a litván hatóságok június 23-án vették fel az orosz ortodox egyházfőt a nemkívánatos személyek listájára. Szerdán a litván belügyminisztérium közölte, hogy “a pátriárka szándékosan tagadja Ukrajna területi integritását és szuverenitását, igazolja és támogatja <…> az Oroszországi Föderáció akcióit”, ami a tárca szerint elegendő indokot teremt az ellene szóló tilalom bevezetésére.

Korábban Vlagyimir Legojda, a moszkvai pátriárkátus zsinati osztályának elnöke, aki az egyháznak a társadalommal és a tömegmédiával való kapcsolattartásáért felelős, azt mondta, hogy az orosz ortodox egyház feje semmilyen módon nem reagál az ellene hozott szankciókra. Legojda szerint a pátriárka csak a szankcióknak az orosz ortodox egyház külföldi egyházközségeinek és híveinek életére gyakorolt hatásával foglalkozik.

Prédikációiban az orosz ortodox egyház feje többször is arra szólította fel a püspököket, a papságot és minden hívőt, hogy maradjanak hűségesek az egyház egységéhez, és imádkozzanak a béke helyreállításáért Ukrajnában.

Február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai műveletet jelentett be a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, a célja az ország demilitarizálása és denácifikálása.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...

Orosz ellenőrzés alá került Zajcevo a DNR-ben

Az orosz erők elfoglalták a Donyecki Népköztársaságban lévő Zajcevo települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az...