2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Nem mozdult meg Magyarország Zelenszkij felhívására, alig voltak a tüntetésen

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány “hintapolitikája” ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten.

Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért “civil” szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására.

Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát.

“Nagyon köszönöm, hogy próbáljuk pótolni azokat, akik hiányoznak, ami én azt hiszem, hogy ránk nézve szégyen, hogy csak ennyien vagyunk” – fogalmazott.

Juhász hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, “Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is” – fogalmazott a szónok.

Hozzátette: “ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor”.

Pintér Béla színész-rendező arról szólt: mi, magyarok, 1848 és 1956 örökösei békét akarunk, de nem olyan békét, hogy az ukrán nép térdet hajt az agresszor előtt, hanem olyan békét, hogy “az oroszok takarodjanak”, fejezzék be az ukrán nép és saját katonáik mészárlását.

Úgy vélekedett: Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak Ukrajnát, a Baltikumot és Lengyelországot “szeretné orosszá” tenni, de ha hagyjuk a magyar kormány hintapolitikáját, akkor Magyarországot is.
“A gázért ne a lelkünkkel és a becsületünkkel fizessünk”, mert a gáz és az olaj egy idő után eloszlik a levegőben, de a szégyen még az unokáinkra is ráég – fűzte hozzá.

“Soha többé ne essünk a szégyen bűnébe, éljen Ukrajna szabadsága, ruszkik haza!” – mondta Pintér Béla.
Ungváry Krisztián történész Orbán Viktornak az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjáról szólva azt mondta, szerinte a kormányfő nem kevesebbet állított, mint hogy az általa korábban “annyit reklámozott” nemzeti önrendelkezés, a szabadság, a szabadságharc olyan fogalom, amelyről csak akkor kell állást foglalni, ha az a Fideszről szól.

“A korábban istenített magasabb igazság tehát csupán egy fideszes politikai termék” – fogalmazott a történész, hozzátéve, hogy ez nem meglepő attól a miniszterelnöktől, akinek “az ukrán gyerekek vérénél is fontosabb az állítólagos magyar rezsicsökkentés”.

Ungváry Krisztián kijelentette: Ukrajna népe ma nemcsak magát védi, hanem egész Európát.

“Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol, mert Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tejtestvérek. Mindketten elutasítják a nyugati demokráciát (…), és illiberális államot építenek helyette” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az orosz verzió már nyíltan fasisztoid is.

Hozzátette: az Orbán-kormány az ellenzékről “azt hazudja”, hogy háborúzni akar, miközben 12 éve “maga folytat aljas háborút saját nemzete ellen”, azok ellen, akik nem a hívei.

Szerinte Orbán Viktor a “vazallusain keresztül” olyasmit sejtet, mintha Kárpátalja visszatérhetne Magyarországhoz Ukrajna veresége esetén.

“Ő és politikai holdudvara ugyanúgy hullarablásban reménykedik, ahogyan a második világháború elején Magyarország korabeli uralkodó rétege” – fogalmazott Ungváry Krisztián.

Törley Kata tanár, a Tanítanék Mozgalom aktivistája azt hangoztatta: “tisztelet az ukrán nőknek, az anyáknak Ukrajnában és Oroszországban.

Kiemelte, hogy egy összeomlott közoktatási rendszernek kellene megoldania a Magyarországra menekült ukrán gyerekek oktatását, miközben a pluszfeladatok ellátásához a kormány nem biztosítja a szükséges forrásokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...