2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Lengyelország: nem működnek az oroszellenes szankciók, ezt a rubel árfolyama bizonyítja

Az orosz rubel erősödése azt jelzi, hogy a Moszkva elleni szankciók nem váltották be céljukat – jelentette ki szombaton Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Számos állam, köztük uniós tagországok is, korlátozásokat vezettek be Oroszországgal szemben, miután az február végén hadműveletet indított Ukrajnában.

“Világosan ki kell mondanom: az eddigi szankciók nem működnek. A legjobb bizonyíték erre a rubel árfolyama” – mondta Morawiecki szombaton.

“A rubel árfolyama, ez a lakmuszpapír, visszatért arra a szintre, amelyen az Ukrajna elleni orosz agresszió előtt volt. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy minden gazdasági, pénzügyi, költségvetési és monetáris intézkedés nem úgy működött, ahogyan azt egyes vezetők szerették volna. Ezt nagyon hangosan ki kell jelenteni” – tette hozzá, amikor a Varsó melletti Otwockban, egy ukrán menekültek számára fenntartott központban beszélt.

Lengyelország keményebb szankciókat szorgalmazott Oroszországgal szemben az ukrajnai fellépése miatt.

A hét elején a miniszterelnök azt tweetelte: “A szankcióknak Putyint kellene megállítaniuk. Ha nem tették, az azt jelenti, hogy nem elég erőteljesek!”.

Márciusban, amikor a nyugati országok átfogó szankciókat kezdtek bevezetni Moszkva ellen Ukrajna miatt, a rubel történelmi mélypontra zuhant, 132 rubel/dollár és 147 rubel/euró szintre. Március végére azonban a rubel dolláronként 85 és eurónként 93 körül mozgott, ami majdnem megegyezik az Oroszország katonai hadműveletének megindítása előtti árfolyamokkal. Az orosz valuta a központi bank számos intézkedése, valamint Moszkva bejelentésének hatására, miszerint a “barátságtalan országoknak” rubelben kell fizetniük a gázért, talpra állt.

Moszkva azt követően indította el hadműveletét, hogy Ukrajna nem hajtotta végre a 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött minszki jegyzőkönyv célja az volt, hogy rendezze a régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev szerint az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb amerikai “önkéntest” likvidáltak az orosz erők Artemivszkben/Bahmutban

A Guardian arról számolt be, hogy egy amerikai "önkéntes", a 33 éves Pete Reed meghalt Bahmut közelében, miután egy orosz rakéta eltalálta a járművet,...

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...