2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Oroszország befejezi az együttműködést a Nyugattal a Nemzetközi Űrállomáson

Az orosz űrügynökség vezetője azt mondja, hogy ütemtervet fog javasolni a Nyugattal való együttműködés megszüntetésére a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A szombati nyilatkozat válasz a Moszkva ellen az Ukrajna elleni, február végén indított hadművelet után bevezetett szankciókra.

Dmitrij Rogozin közölte, hogy a Roszkozmosz hamarosan benyújtja “az amerikai, kanadai, uniós és japán űrügynökségekkel az ISS-en zajló együttműködés befejezésének ütemtervére vonatkozó javaslatait” az ország vezetésének.

Rogozin szerint a közös munka a Nemzetközi Űrállomáson csak akkor folytatódhat a megszokott módon, ha a korlátozásokat feloldják.

“Partnereink álláspontja egyértelmű: a szankciókat nem fogják feloldani” – írta a közösségi médiában. “A szankciók célja, hogy kivégezzék az orosz gazdaságot, kétségbeesést és éhezést kényszerítsenek népünkre, és térdre kényszerítsék országunkat. Nyilvánvalóan kudarcot fognak vallani, de a célok egyértelműek”.

Ezért hiszem, hogy a Nemzetközi Űrállomással és más közös projektekkel kapcsolatos normális kapcsolatok helyreállítása [partnereinkkel] csak az illegális szankciók teljes és feltétel nélküli feloldásával lehetséges.

A Roszkozmosz vezetője idézte a NASA-tól, a Kanadai Űrügynökségtől (CSA) és az Európai Űrügynökségtől (ESA) kapott leveleket. Míg a NASA és a CSA közölte, hogy készek folytatni az ISS-szel kapcsolatos együttműködést, addig az ESA azt mondta, hogy az egyes uniós tagállamokhoz fordul a kérdésben.

Számos ország átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek többek között a bankokat, a pénzügyi és az technológiák behozatalát célozták.

Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna hét éven át nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodás célja az volt, hogy rendezze ezen régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...

Ukrajna felszólította a lakosságot, hogy csatlakozzanak az új “Támadó Gárda” rohambrigádjaiba

Kijev felszólította a polgárokat, hogy jelentkezzenek az újonnan létrehozott "rohambrigádokba", és Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter kijelentette, hogy a kormány arra számít, hogy a szolgálatban...