2022, május 17.
18.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva
Hiredetés

Oroszország befejezi az együttműködést a Nyugattal a Nemzetközi Űrállomáson

Az orosz űrügynökség vezetője azt mondja, hogy ütemtervet fog javasolni a Nyugattal való együttműködés megszüntetésére a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A szombati nyilatkozat válasz a Moszkva ellen az Ukrajna elleni, február végén indított hadművelet után bevezetett szankciókra.

Dmitrij Rogozin közölte, hogy a Roszkozmosz hamarosan benyújtja “az amerikai, kanadai, uniós és japán űrügynökségekkel az ISS-en zajló együttműködés befejezésének ütemtervére vonatkozó javaslatait” az ország vezetésének.

Rogozin szerint a közös munka a Nemzetközi Űrállomáson csak akkor folytatódhat a megszokott módon, ha a korlátozásokat feloldják.

“Partnereink álláspontja egyértelmű: a szankciókat nem fogják feloldani” – írta a közösségi médiában. “A szankciók célja, hogy kivégezzék az orosz gazdaságot, kétségbeesést és éhezést kényszerítsenek népünkre, és térdre kényszerítsék országunkat. Nyilvánvalóan kudarcot fognak vallani, de a célok egyértelműek”.

Ezért hiszem, hogy a Nemzetközi Űrállomással és más közös projektekkel kapcsolatos normális kapcsolatok helyreállítása [partnereinkkel] csak az illegális szankciók teljes és feltétel nélküli feloldásával lehetséges.

A Roszkozmosz vezetője idézte a NASA-tól, a Kanadai Űrügynökségtől (CSA) és az Európai Űrügynökségtől (ESA) kapott leveleket. Míg a NASA és a CSA közölte, hogy készek folytatni az ISS-szel kapcsolatos együttműködést, addig az ESA azt mondta, hogy az egyes uniós tagállamokhoz fordul a kérdésben.

Számos ország átfogó szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek többek között a bankokat, a pénzügyi és az technológiák behozatalát célozták.

Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna hét éven át nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodás célja az volt, hogy rendezze ezen régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS