2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Szállodából konténerbe kerültek és fellázadtak az ukrán menekültek Bulgáriában

A Bulgáriába érkező ukrán menekültek panaszkodtak az életkörülményekre egy elhovói tranzit központban – derül ki a bolgár bTV csatorna beszámolójából.

Egy 35 ukránból, köztük 12 gyermekből álló csoport tiltakozott a konténerházakba történő elhelyezésük és a “kényelmetlen” életkörülmények ellen. A menekülteknek, akik körülbelül egy hete érkeztek az országba, eredetileg azt ígérték, hogy néhány napig maradnak Elhovóban.

“Van egy probléma: idehoztak minket, két napra egy szállodában helyeztek el minket, és most nem mondják meg, hogy innen mikor tesznek ki minket. Vagy haza kell mennünk, vagy… Nem tudjuk, mit tegyünk” – mondta egy ukrán férfi.

Az egyik nő az ételt normálisnak, az életkörülményeket azonban “kényelmetleneknek” nevezte. “Semmi lefeküdni, semmi felkelni semmi ülni nem tudunk – semmi” – panaszkodott. Egy másik ukrán nő elmondta, hogy az ágyak nagyon alacsonyak, és a gyerekek idegesek voltak a helyhiány miatt. “Nagyon kényelmetlen egy gyerekkel aludni, megfordulni, hogy egy az egyben “tér” van” – panaszkodott a menekült.

Egy másik ukrán nő, aki Bulgáriába érkezett, azt mondta, hogy a dolgok “nem normálisak”.

“Nem tudom, sokkos állapotban vagyok, nem tudom, mit tegyek. Nincs pénzem arra, hogy visszamenjek” – hangsúlyozta.

Mint a bTV megjegyzi, a menekülteket gyorsan szeretnék elhelyezni a szabadidőközpontban. Ugyanakkor Gheorghe Chalkov, a jamboli régió vezetője azt mondta, hogy a menekültek itt maradnak, amíg nem találnak lakhatási lehetőségeket. Elmondása szerint az emberek legfeljebb 14 napig maradhatnak a központban. Hozzátette, hogy a tranzitközpontot nem lehet szállodához hasonlítani.

Korábban Bulgária átmeneti kormánya november 15-ig meghosszabbította az ukrán menekültek elszállásolását célzó programot. Az állam költségén szállodai elhelyezést biztosított a migránsok számára. Korábban a program október 31-én járt le. Az új szabályozás értelmében az ukránokat most állami és önkormányzati üdülőtáborokba helyezik át.

Pénteken több mint ezer ukrajnai menekült tartott tüntetést a Fekete-tenger partján fekvő Primorsko városközpontjában, arra kérve a kormányt és az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják felül az üdülőtáborokba költözésről szóló döntést, és tartsák fenn a jelenlegi szállodai elhelyezési programot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...