2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

Zelenszkij: több mint 4 millió ukrán van áram nélkül, de ki kell tartani és tavasszal erősebbek leszünk

Több mint négymillió ukránnak szünetel az áramellátása, a legsúlyosabban a főváros és elővárosa érintett – közölte vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Nyilatkozatát az ukrán villamosenergia-infrastruktúrára mért hetek óta tartó orosz támadások után tette, miután Moszkva szabotázstámadásokkal vádolta meg Kijevet.

Zelenszkij a Telegramon közzétett beszédében megjegyezte, hogy vasárnap este óta Kijevben és hat ukrajnai régióban továbbra is áramkimaradások vannak.

“Több mint 4,5 millió fogyasztó van áram nélkül. A legtöbben most Kijevben és a Kijevi területen. Nagyon nehéz a helyzet” – mondta.

Az ukrán államfő biztosítékot adott arra, hogy a kormány minden lehetséges energetikai forgatókönyvre felkészül.

“Bármit is akarnak a terroristák, bármit is akarnak, át kell vészelnünk ezt a telet, és tavasszal még erősebbnek kell lennünk, mint most” – hangsúlyozta, azt állítva, hogy Oroszország összpontosítja erőit, hogy felkészüljön az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni újabb nagyszabású támadásokra.

Oroszországnak éppen erre a célra iráni rakétákra van szüksége” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy Ukrajna “válaszlépésekre készül”, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

Oroszország és Irán is többször visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint Teherán ballisztikus rakétákat szállít Moszkvának, amelyeket az ukrajnai konfliktusban használnának.

Tekintettel az ukrajnai súlyos energetikai helyzetre, Roman Tkacsuk, a kijevi önkormányzat biztonsági igazgatója szombaton a New York Timesnak elmondta, hogy a helyi hatóságok egy vészhelyzeti terven dolgoznak, amelynek célja, hogy az orosz csapások miatti teljes áramkimaradás esetén mintegy hárommillió embert evakuáljanak a fővárosból.

Ukrajnában gördülő áramkimaradások vannak azóta, hogy Moszkva október 10-én csapásokat mért energetikai létesítményeire, köztük erőművekre, miután Kijevet azzal vádolta, hogy orosz építményeket, köztük a stratégiai fontosságú Krími hidat vette célba.

Az ukrán hatóságok szerint az orosz támadások az ország energetikai infrastruktúrájának akár 40%-át is tönkretették vagy megrongálták.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó