2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Svédország megerősítette, hogy államilag támogatott csoport robbantotta fel az Északi Áramlatot

Az Északi Áramlat elleni robbantást valószínűleg egy olyan csoport szervezte, amely állami struktúrákhoz kapcsolódik – jelentette a Reuters Mats Ljungqvist svéd ügyészre hivatkozva.

“Az Északi Áramlat elleni robbantásokat vizsgáló svéd ügyész szerint a fő forgatókönyv az, hogy egy állami támogatású csoport áll a szabotázs mögött” – írta a hírügynökség.

Ljungqvist azonban nem zárta ki, hogy egy független csoport is tevékenykedett. Ez “elméletileg lehetséges” – mondta,

A svéd ügyész azt is elmondta, hogy a támadásokban használt robbanóanyagok típusa kizárja a szereplők jelentős részét.

Tavaly szeptember végén a Balti-tenger alatt futó orosz Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 exportvezetékek robbanás miatt leálltak. Svédország, Dánia és Németország vizsgálatot indított, de még nem jutottak konkrét eredményekre. A Kreml a történteket nemzetközi terrorcselekménynek nevezte.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró február 8-án hozta nyilvánosságra vizsgálatát. Ebben egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt állította, hogy 2022 júniusában robbanószerkezeteket helyeztek el a gázvezetékek alatt az amerikai haditengerészet búvárai, akik a Balti-tengeren zajló Baltops hadgyakorlat leple alatt tartózkodtak a helyszínen.

Ezután március 7-én – egy hónappal Hersh publikációja után és közel hat hónappal a szabotázs után – a The New York Times című amerikai lap értesülésekről számolt be, amelyek szerint egy ukránbarát csoport, amelynek terveit nem feltétlenül ismerik Kijevben, áll az Északi Áramlat elleni merénylet mögött. Ugyanezen a napon a Die Zeit című német lap azt írta, hogy a vezetékek elleni támadás nyomai Ukrajnába vezetnek. Az akciót állítólag egy lengyelországi székhelyű cégtől bérelt jachttal hajtották végre, amely nyilvánvalóan két ukrán tulajdonában volt. A német ügyészség a RIA Novosztyi megkeresésére azt közölte, hogy a hajót egy német cég bérelte, amely minden gyanú felett áll.

A Der Spiegel című német lap megnevezte az Andromeda nevű jacht modelljét és útvonalát, amelyet állítólag az Északi Áramlat terrortámadás előkészítésében használtak. A jacht hazai kikötője a Rügen szigetén található Breguet. A Der Spiegel beszámolója szerint a 15 méteres Bavaria Cruiser 50 típusú jachtot ismeretlenek bérelték egy Rügen szigetén működő chartercégen keresztül. A kiadvány egy fotót is közölt a jachtról. A hajó Rostock-Warnemünde kikötőjéből indult útnak – írta a lap -, majd rövid időre kikötött Wiek északi kikötőjében. Hersh később egy forrást idézett, amely szerint Olaf Scholz német kancellár március eleji látogatását és Joe Biden amerikai elnökkel való találkozóját követően a CIA-t a német hírszerzéssel együtt arra kérték, hogy a média számára készítsen alternatív történetet az Északi Áramlat vezeték robbantásairól.

Putyin korábban teljes képtelenségként utasította el azt a verziót, miszerint ukránbarát “aktivisták” vettek részt az Északi Áramlatnál történt robbantásban. Megjegyezte, hogy egy ilyen jellegű robbantást csak olyan szakemberek tudnának végrehajtani, akiket egy bizonyos technológiákkal rendelkező állam támogat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó