2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Oroszország rekordmennyiségű hústerméket exportált tavaly

Oroszország 2022-ben rekordmennyiségű hústerméket exportált – közölte kedden Szergej Dankvert, a Roszszelhoznadzor nemzeti mezőgazdasági felügyelet vezetője.

Dankvert szerint a húsexport mennyisége tavaly elérte a 650 ezer tonnát. Hozzátette, hogy a kiviteli mennyiség 100 ezer tonnával haladta meg a behozatalt.

“Már most elmondhatjuk, hogy Oroszország jelentős élelmiszertermelő. Ma jelentős gabonaexportőrök és jelentős húsexportőrök vagyunk” – jelentette ki a tisztviselő a Mihail Misusztyin miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen. Dankvert hozzátette, hogy Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre, 140 országba szállítja termékeit.

Megjegyezte azt is, hogy Oroszország az elmúlt öt évben közel 40 százalékkal javította a tej- és hústermékek minőségét, miközben jelentősen csökkent az észlelt nem biztonságos termékek aránya. A tejtermékek esetében ez az arány a 2017-es 8,5%-ról 2022-re 2,5%-ra csökkent – közölte a tisztviselő.

Dankvert egy korábbi nyilatkozatában megjegyezte, hogy az orosz termelők húsexportjukat olyan országokra összpontosítják, mint Vietnam, Kína és az Egyesült Arab Emírségek. Eközben az importált hústermékek nagyjából felét a szomszédos Belaruszból szállítják Oroszországba.

Oroszország a jelentések szerint a világ öt legnagyobb sertés- és baromfihús-termelője között van. Szergej Jusin, az orosz Nemzeti Hússzövetség végrehajtó bizottságának vezetője szerint 2022 végére 3,5%-kal nőtt a hústermelés volumene az országban. Idén a termelés várhatóan tovább növekszik legalább 3%-kal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó