2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Svédország és Finnország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Most minden szem Törökországra irányul.

Svédország és Finnország NATO képviselői szerdán találkoztak Jens Stoltenberg főtitkárral, hogy átadják kormányaik kérelmét a katonai szövetséghez történő csatlakozásra.

A svéd Axel Wernhoff és a finn Klaus Korhonen együtt találkozott a NATO-vezetőjével, hogy együtt nyújtsák be a dokumentumokat. A leveleket kedden írta alá a két nemzet külügyminisztere.

Stoltenberg köszönetet mondott a követeknek a kérelmek átadásáért, ami szerinte történelmi lépés a szervezet számára, hozzátéve, hogy minden tag egyetért “a NATO bővítésének fontosságában”.

A főtitkár megjegyezte, hogy a pályázatok mérlegelésekor “valamennyi szövetséges biztonsági érdekeit figyelembe kell venni”, és hogy a NATO “minden kérdést ki fog dolgozni, és gyors következtetésekre fog jutni”.

Korábban Törökország nyilvánosan tiltakozott a két ország NATO-ba való felvétele ellen, miután azzal vádolta őket, hogy terroristáknak adnak menedéket és a kereskedelemben diszkriminálják Törökországot.

A török tisztviselők a kormányellenes szervezetekkel – például az Ankara által terrorista csoportnak tekintett Kurdisztáni Munkáspárttal – szembeni vélt engedékenységre, valamint a Törökországba irányuló fegyverexportra vonatkozó korlátozásokra utaltak, amelyeket 2019-ben vezettek be Ankara szíriai kurd fegyveresek elleni fellépése nyomán.

Kép: NATO.INT

A NATO főtitkára korábban bizonyosságát fejezte ki, hogy a Törökországnak a csatlakozni kívánókkal kapcsolatos problémáit gyorsan megoldják, és nem fogják akadályozni a csatlakozást. Az új NATO-tagokat egyhangúlag kell jóváhagyni, így Törökország dönthet úgy, hogy megtagadja Svédország és Finnország felvételét.

Stockholm és Helsinki szakított a semlegesség hagyományaival, és az Egyesült Államok vezette katonai szervezetben való tagságra törekedett az Ukrajna elleni orosz offenzíva után. Moszkva közölte, hogy a két új tag csatlakozására válaszul, megteszi a szükséges előkészületeket a NATO elleni védekezésre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó