2024, március 2.
11.1 C
Budapest
1.5 C
Moszkva

Svédország és Finnország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Most minden szem Törökországra irányul.

Svédország és Finnország NATO képviselői szerdán találkoztak Jens Stoltenberg főtitkárral, hogy átadják kormányaik kérelmét a katonai szövetséghez történő csatlakozásra.

A svéd Axel Wernhoff és a finn Klaus Korhonen együtt találkozott a NATO-vezetőjével, hogy együtt nyújtsák be a dokumentumokat. A leveleket kedden írta alá a két nemzet külügyminisztere.

Stoltenberg köszönetet mondott a követeknek a kérelmek átadásáért, ami szerinte történelmi lépés a szervezet számára, hozzátéve, hogy minden tag egyetért “a NATO bővítésének fontosságában”.

A főtitkár megjegyezte, hogy a pályázatok mérlegelésekor “valamennyi szövetséges biztonsági érdekeit figyelembe kell venni”, és hogy a NATO “minden kérdést ki fog dolgozni, és gyors következtetésekre fog jutni”.

Korábban Törökország nyilvánosan tiltakozott a két ország NATO-ba való felvétele ellen, miután azzal vádolta őket, hogy terroristáknak adnak menedéket és a kereskedelemben diszkriminálják Törökországot.

A török tisztviselők a kormányellenes szervezetekkel – például az Ankara által terrorista csoportnak tekintett Kurdisztáni Munkáspárttal – szembeni vélt engedékenységre, valamint a Törökországba irányuló fegyverexportra vonatkozó korlátozásokra utaltak, amelyeket 2019-ben vezettek be Ankara szíriai kurd fegyveresek elleni fellépése nyomán.

Kép: NATO.INT

A NATO főtitkára korábban bizonyosságát fejezte ki, hogy a Törökországnak a csatlakozni kívánókkal kapcsolatos problémáit gyorsan megoldják, és nem fogják akadályozni a csatlakozást. Az új NATO-tagokat egyhangúlag kell jóváhagyni, így Törökország dönthet úgy, hogy megtagadja Svédország és Finnország felvételét.

Stockholm és Helsinki szakított a semlegesség hagyományaival, és az Egyesült Államok vezette katonai szervezetben való tagságra törekedett az Ukrajna elleni orosz offenzíva után. Moszkva közölte, hogy a két új tag csatlakozására válaszul, megteszi a szükséges előkészületeket a NATO elleni védekezésre.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Monde: Franciaország azt tervezi, hogy katonákat telepít Ukrajnába

A francia kormány azt tervezi, hogy közvetlenül Ukrajnába küld egy kisebb katonai erőt, amely a kijevi fegyveres erők kiképzőjeként és Moszkva "elrettentéseként" szolgálna -...

Lavrov: ha Austin a NATO-orosz konfliktus veszélyéről beszél, az azt jelenti, hogy az USA-nak van terve erre

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azzal, hogy kijelentette, hogy a NATO és Oroszország egymás ellen harcolhat, ha Ukrajna vereséget szenved, bebizonyította, hogy az USA-nak...

Erdogan: nem kapott elég támogatást a török békekezdeményezés az orosz-ukrán konfliktus lezárására

Az orosz-ukrán konfliktus békés megoldására irányuló török kezdeményezések a támogatás hiánya miatt nem jártak sikerrel - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az antalyai...
spot_img

Videó