2022, július 7.
26.2 C
Budapest
30.6 C
Moszkva

Svédország és Finnország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Most minden szem Törökországra irányul.

Svédország és Finnország NATO képviselői szerdán találkoztak Jens Stoltenberg főtitkárral, hogy átadják kormányaik kérelmét a katonai szövetséghez történő csatlakozásra.

A svéd Axel Wernhoff és a finn Klaus Korhonen együtt találkozott a NATO-vezetőjével, hogy együtt nyújtsák be a dokumentumokat. A leveleket kedden írta alá a két nemzet külügyminisztere.

Stoltenberg köszönetet mondott a követeknek a kérelmek átadásáért, ami szerinte történelmi lépés a szervezet számára, hozzátéve, hogy minden tag egyetért “a NATO bővítésének fontosságában”.

A főtitkár megjegyezte, hogy a pályázatok mérlegelésekor “valamennyi szövetséges biztonsági érdekeit figyelembe kell venni”, és hogy a NATO “minden kérdést ki fog dolgozni, és gyors következtetésekre fog jutni”.

Korábban Törökország nyilvánosan tiltakozott a két ország NATO-ba való felvétele ellen, miután azzal vádolta őket, hogy terroristáknak adnak menedéket és a kereskedelemben diszkriminálják Törökországot.

A török tisztviselők a kormányellenes szervezetekkel – például az Ankara által terrorista csoportnak tekintett Kurdisztáni Munkáspárttal – szembeni vélt engedékenységre, valamint a Törökországba irányuló fegyverexportra vonatkozó korlátozásokra utaltak, amelyeket 2019-ben vezettek be Ankara szíriai kurd fegyveresek elleni fellépése nyomán.

Kép: NATO.INT

A NATO főtitkára korábban bizonyosságát fejezte ki, hogy a Törökországnak a csatlakozni kívánókkal kapcsolatos problémáit gyorsan megoldják, és nem fogják akadályozni a csatlakozást. Az új NATO-tagokat egyhangúlag kell jóváhagyni, így Törökország dönthet úgy, hogy megtagadja Svédország és Finnország felvételét.

Stockholm és Helsinki szakított a semlegesség hagyományaival, és az Egyesült Államok vezette katonai szervezetben való tagságra törekedett az Ukrajna elleni orosz offenzíva után. Moszkva közölte, hogy a két új tag csatlakozására válaszul, megteszi a szükséges előkészületeket a NATO elleni védekezésre.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajnát letörölhetik a térképről – mondta Trump volt katonai tanácsadója

Ukrajna eltűnhet a térképről, ha nem sikerül békésen rendezni az Oroszországgal fennálló konfliktust - jelentette ki Douglas Macgregor ezredes, Trump volt katonai tanácsadója a...

Az orosz légierő légicsapással akadályozta meg, hogy ukrán zászlót tűzzenek ki a Kígyó-szigeten

Az orosz légierő megakadályozta, hogy az ukrán hadsereg zászlót tűzzön ki a Kígyó-szigeten, az ukrán fegyveres erők katonáinak egy részét egy nagy pontosságú rakétacsapás...

Felmérés: Ukrajna nem tudja legyőzni Oroszországot és területekről kell lemondani – mondják a németek

A németek csaknem fele úgy véli, hogy Ukrajnának területeket kellene átengednie az ország keleti részén, hogy békeszerződést kössön Oroszországgal - derül ki a német...