2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

Újabb 694 ukrán fegyveres adta meg magát a körbezárt Azovsztalban

Közel 700, a mariupoli Azovstal acélüzemben körbezárt ukrán fegyveres adta meg magát az elmúlt 24 órában – közölte Igor Konaszenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője, akit a RIA Novosztyi idéz.

“Mariupolban, az Azov nacionalista egység harcosai és ukrán katonák folytatták a fegyver letételt. Az elmúlt 24 órában 694 fegyveres adta meg magát, köztük 29 sebesült” – mondta.

Konasenkov pontosította, hogy a két nap alatt összesen 959 harcos, köztük 80 sebesült tette le a fegyvert. Közülük 51-en kórházi kezelésre szorultak, és a Donyecki Népköztársaság (DNR) novoazovszki kórházába kerültek.

Az orosz csapatok és a DNR erői március 7-én kerítették be Mariupolt, és április 21-én Szergej Sojgu védelmi miniszter azt közölte, hogy a várost teljesen felszabadították, de a nacionalista Azov zászlóalj több mint kétezer harcosa (harcosai ellen Oroszországban büntetőeljárás indult) Azovstalban maradt. Vlagyimir Putyin elnök nem tartotta tanácsosnak az üzem elleni offenzívát, és elrendelte az ipari övezet teljes blokádját.

Május 16-tól a harcosok elkezdték megadni magukat. Orosz nyomozók fogják kihallgatni őket, hogy megállapítsák személyazonosságukat, és ellenőrizzék, hogy részt vettek-e a polgári lakosság elleni bűncselekményekben.

Február 24-én Oroszország különleges műveletet indított Ukrajna nácimentesítésére és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin azt hangsúlyozta, célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. A védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrát és az ukrán csapatokat veszi célba, a civileket nem fenyegeti veszély. A minisztérium szerint a művelet fő célja a Donbassz felszabadítása.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS