2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Újabb 694 ukrán fegyveres adta meg magát a körbezárt Azovsztalban

Közel 700, a mariupoli Azovstal acélüzemben körbezárt ukrán fegyveres adta meg magát az elmúlt 24 órában – közölte Igor Konaszenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője, akit a RIA Novosztyi idéz.

“Mariupolban, az Azov nacionalista egység harcosai és ukrán katonák folytatták a fegyver letételt. Az elmúlt 24 órában 694 fegyveres adta meg magát, köztük 29 sebesült” – mondta.

Konasenkov pontosította, hogy a két nap alatt összesen 959 harcos, köztük 80 sebesült tette le a fegyvert. Közülük 51-en kórházi kezelésre szorultak, és a Donyecki Népköztársaság (DNR) novoazovszki kórházába kerültek.

Az orosz csapatok és a DNR erői március 7-én kerítették be Mariupolt, és április 21-én Szergej Sojgu védelmi miniszter azt közölte, hogy a várost teljesen felszabadították, de a nacionalista Azov zászlóalj több mint kétezer harcosa (harcosai ellen Oroszországban büntetőeljárás indult) Azovstalban maradt. Vlagyimir Putyin elnök nem tartotta tanácsosnak az üzem elleni offenzívát, és elrendelte az ipari övezet teljes blokádját.

Május 16-tól a harcosok elkezdték megadni magukat. Orosz nyomozók fogják kihallgatni őket, hogy megállapítsák személyazonosságukat, és ellenőrizzék, hogy részt vettek-e a polgári lakosság elleni bűncselekményekben.

Február 24-én Oroszország különleges műveletet indított Ukrajna nácimentesítésére és demilitarizálására. Mint Vlagyimir Putyin azt hangsúlyozta, célja, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, népirtásnak vetett alá”. A védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg csak a katonai infrastruktúrát és az ukrán csapatokat veszi célba, a civileket nem fenyegeti veszély. A minisztérium szerint a művelet fő célja a Donbassz felszabadítása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...