2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Soros: Trump pártja nagyobb fenyegetést jelent az USA-ra, mint Oroszország és Kína

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság és Donald Trump republikánus pártja nagyobb fenyegetést jelent az Egyesült Államokra, mint Oroszország és Kína, és minden szükséges eszközzel le kell győzni őket – jelentette ki George Soros demokrata milliárdos adományozó, egy július negyedikén megjelent véleménycikkében.

A 91 éves Soros korábban már felszólított a kínai rendszerváltásra és Oroszország gyors legyőzésére. Legutóbbi véleménycikkében “elnyomó rezsimeknek” nevezte őket, amelyek “autokratikus kormányzati formát akarnak ráerőltetni a világra”. Úgy vélte azonban, hogy az Egyesült Államokra sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a “demokrácia hazai ellenségei”, akik közé tartozik “a jelenlegi Legfelsőbb Bíróság, amelyet szélsőjobboldali szélsőségesek uralnak, és Donald Trump republikánus pártja”, amely őket oda juttatta.

Joe Biden elnökhöz csatlakozva Soros elítélte a bíróságot a múlt havi Dobbs-döntés miatt, amely hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe kontra Wade abortuszra vonatkozó precedenst. Azt mondta, a döntés logikája veszélyezteti a tizennegyedik alkotmánymódosítás által elismert egyéb jogokat, “köztük a fogamzásgátláshoz való jogot, az azonos neműek házasságát és az LMBTQ-jogokat”, de talán még a fajközi házasságot is.

“Az is világos, hogy ez a bíróság frontális támadást kíván indítani a végrehajtó hatalom ellen” – érvelt Soros, rámutatva a Környezetvédelmi Ügynökség hatáskörével, a fegyvertartással és a körzetek újrarendezésével kapcsolatos döntésekre. A bíróság legutóbbi ítéleteinek közös nevezője, hogy “támogatják a Trump republikánus pártja által támogatott ügyeket, és gyengítik vagy törvényen kívül helyezik a Demokrata párt által támogatott ügyeket” – hangsúlyozta.

A Dobbs-döntés “része annak a gondosan kidolgozott tervnek, hogy az Egyesült Államokat elnyomó rezsimmé változtassák” – írta Soros, és az egyetlen módja, hogy megállítsák őket, ha “földcsuszamlással kidobják a Republikánus Pártot a hivatalából” – érvelt Soros. A demokraták jelenleg a Fehér Házat és a kongresszus mindkét kamaráját irányítják.

A republikánusok “minden oldalról támadják a demokrácia rendszerét” – írta Soros, azzal vádolva a pártot, hogy “szélsőséges bírákkal” “megtöltötték” mind a Legfelsőbb Bíróságot, mind számos alsóbb szintű bíróságot, és olyan törvényeket hoztak, amelyek “nagyon megnehezítik a szavazást” és “megkönnyítik a választási rendszer felforgatását” állami szinten.

“A demokrácia túlélése az Egyesült Államokban súlyosan veszélyben van” – zárta Soros, hozzátéve, hogy “mindent meg kell tennünk, hogy ezt megakadályozzuk”, beleértve azt is, hogy felkeressük azokat a republikánusokat, akik Trumpra szavaztak, de elutasítják “nagy hazugságát” arról, hogy a 2020-as választásokon szabálytalanságok történtek. Ez “a működő kétpárti politikai rendszer helyreállításáról szól, amely az amerikai demokrácia magját képezi”.

A magyar származású milliárdos milliókat fektetett be a demokraták ügyeinek elősegítésébe, a közelgő országos félidős választásoktól kezdve a kulcsfontosságú joghatóságok kerületi ügyészi versenyekig.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...