2023, március 22.
10.6 C
Budapest
3.4 C
Moszkva

Sorban állnak a lettek, hogy engedélyt szerezzenek tűzifagyűjtésre

Sorban állnak a lett lakosok, hogy állami engedélyt szerezzenek a tűzifa gyűjtésére, miközben Riga az orosz energiaforrások betiltása után energiaválsággal szembesült.

A jelenségről hétfőn számolt be az AS Latvijas valsts meži (Lett Állami Erdészeti Szolgálat), amely kiadja az engedélyeket, ami lehetővé teszi a polgárok számára, hogy a fakitermelésekből megmaradt rőzsét gyűjtsenek.

Az erdészet szerint csak az elmúlt hónapban ötszörösére nőtt az érdeklődés ezek iránt az engedélyek iránt, amelyek teljesen ingyenesek.

A hatóság képviselője, Edmunds Linde azonban arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben a lakosság által potenciálisan felhasználható fakitermelési maradékok mennyisége is csökkenhet.

“Tekintettel az energiatermelésre szánt fa piaci feltételeire, az erdő egyes részein csökkenni fog a kivágott fa mennyisége” – mondta Linde a Lett Rádió Hírszolgálatának, hozzátéve, hogy “érdekeltek vagyunk az energetikai erdőgazdálkodás iránti növekvő kereslet kielégítésében”.

A lett energetikai vállalat, a Latvijas Gaze korábban arra figyelmeztetett, hogy a lett háztartások gázdíjai várhatóan közel 90%-kal fognak emelkedni, miután bejelentette, hogy a fogyasztástól függően 65,6% és 89,9% között tervezi emelni a földgáz árát.

A vállalat szerint a legfeljebb 250 köbméter éves fogyasztású háztartások gázszámlái 65,6%-kal, köbméterenként 1.10209 euróról köbméterenként 1.8252 euróra fognak emelkedni.

Eközben a legfeljebb 500 köbmétert felhasználó fogyasztók 74,7%-os, míg az 500 köbmétert meghaladó fogyasztók 89,9%-os áremelkedést tapasztalhatnak.

Sok lett lakosnak most lehetősége van arra, hogy megpróbáljon átállni a fatüzelésre, és előre megvásárolja a kályhákhoz szükséges tüzelőanyagot, ami máris átmeneti hiányt eredményezett a lett piacon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó