2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

A nem EU-tagállam Szerbiát is elvágták az orosz olajtól a szankciókkal

Aleksandar Vucic szerb elnök kedden kijelentette, hogy országa hamarosan nem kap orosz kőolajimportot az EU legújabb szankciócsomagja miatt.

Elmondta, hogy az orosz üzemanyagot először tartályhajókkal Horvátországba szállítják, majd az Adria olajvezetéken keresztül továbbítják feldolgozásra. Szerbia az általa elfogyasztott kőolaj közel 70 százalékát importálja, és szinte az egész ezen az útvonalon keresztül érkezik.

“Naponta tucatnyi új probléma merül fel… November elsejétől a jelenlegi szankciók értelmében nem fogunk tudni orosz olajat importálni, és ki tudja, milyen további korlátozásokat fogadnak el addigra” – mondta Vučić, akit az orosz TASZSZ hírügynökség idézett.

A Moszkva elleni nyugati szankciók idén 600 millió dollárjába kerülnek Belgrádnak Vucic szerint. Korábban azt mondta, hogy országa jelentős veszteségeket szenvedett el a szankciórendszer miatt, különösen az olajszállítások korlátozása miatt.

Az EU ebben a hónapban hagyta jóvá az Ukrajnával kapcsolatos szankciók hatodik csomagját Oroszországgal szemben, amely magában foglalja az olajembargót is.

A tagállamoknak hat hónapjuk van arra, hogy leállítsák az orosz olaj tengeri vagy csővezetékes importját, és nyolc hónapjuk arra, hogy beszüntessék az “egyéb finomított kőolajtermékek” vásárlását. Az orosz energiától jobban függő országok, például a Csehország, Magyarország és Bulgária azonban átmeneti mentességet kapnak.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, Szerbia elutasította, hogy csatlakozzon az orosz szankciós koalícióhoz, és fenntartja kapcsolatait Moszkvával. Vučić a múlt hónapban kijelentette, hogy Szerbia mindenekelőtt továbbra is saját nemzeti érdekeit fogja követni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS