2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Sojgu: 170 külföldi zsoldost megöltek és 99 megadta magát az elmúlt napokban

Több külföldi zsoldost öltek meg Ukrajnában az elmúlt tíz napban – közölte kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Egy minisztériumi ülésen felszólalva Sojgu elmondta, hogy “az orosz és a Donbassz köztársaságok erőinek sikeres offenzívája” eredményeként “csökkent az országban tevékenykedő külföldi zsoldosok és a katonai magáncégek alkalmazottainak száma”.

“Az elmúlt 10 napban 170 külföldi zsoldost öltek meg, 99 megtagadta a harcokban való részvételt és elhagyta Ukrajna területét” – mondta.

Kedden Damien Magrou, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kérésére február végén létrehozott külföldi katonai egység, az Ukrajna Területvédelmi Nemzetközi Légió szóvivője megerősítette, hogy egy Adrien D. nevű francia harcost megöltek Harkov térségében.

A BFM TV-nek nyilatkozva Magrou elmondta, hogy a harcos június 25-én halt bele sérüléseibe egy tábori kórházban, miután egy ideig kómában feküdt.

Az RTL rádió szerint Adrien D. egyike volt az első külföldieknek, akik csatlakoztak az ukrán oldalhoz. Ő a második francia állampolgár, aki ott halt meg.

Június 1-jén honfitársát, Wilfried Bleriot-t ölték meg, szintén a Harkovi területen. Temetésére június 30-án került sor Franciaországban.

Az RTL jelentése szerint mintegy ötven francia állampolgár harcol Kijevért, míg Magrou június közepén elárulta, hogy 55 országból érkező külföldiek szolgálnak a légióban, a legtöbben Lengyelországból, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Kanadából.

A légió minden tagja “az ukrán fegyveres erők katonája” – tette hozzá Magrou, aki szerint hadifogolyként kell kezelni őket, akiket a genfi egyezmények védelme alatt állnak, ha elfogják őket.

“Ezúton felszólítjuk az orosz hatóságokat és az orosz megbízottakat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és tartózkodjanak az ukrán fegyveres erők törvényes tagjai elleni, politikai indíttatású büntetőeljárásoktól” – áll Magrou közleményében.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő vezérőrnagy a múlt hónapban azt mondta, hogy a külföldi zsoldosok legfeljebb “hosszú börtönbüntetésre” számíthatnak. Azt is állította, hogy az ukrán tisztviselők azon kísérletei, hogy a külföldi harcosoknak jogi védelmet biztosítsanak azáltal, hogy felveszik őket a fegyveres erők listájára, vagy ukrán útlevelet adnak nekik, nem mentik meg őket a büntetőeljárás alól.

Azt is elárulta, hogy Ukrajnában több száz külföldi zsoldost öltek meg orosz nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel “röviddel azután, hogy megérkeztek azokra a helyekre, ahol kiegészítő kiképzésen vettek részt, és ahol a taktikai egységeket koordinálták”.

A szóvivő szerint azonban a legtöbbjüket “a kiképzésük alacsony szintje és a valódi harci tapasztalat hiánya miatt” ölték meg.

Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint február 24. és június 17. között 64 országból 6956 külföldi állampolgár érkezett Ukrajnába, hogy Kijev-párti harcosokká váljanak. Közülük mintegy 1 956-an meghaltak, míg 1 779-en elhagyták az országot – közölte a minisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...