2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

A moszkvai brit nagykövetség előtti tér a Luganszki Népköztársaság nevet kapta

A Moszkvában állomásozó brit diplomaták ezentúl a Luganszki Népköztársaságról (LNR) elnevezett téren keresztül érkeznek majd a brit nagykövetségbe dolgozni. Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármesterének hivatala kedden erősítette meg a lépést.

Nagy-Britannia hangos támogatója Kijevnek, és Boris Johnson miniszterelnök figyelmeztette az ukrán kormányt, hogy ne oldja meg a konfliktust Oroszországgal az általa “rossz békének” nevezett megoldással.

Az LNR milíciái az orosz csapatok oldalán harcolnak az offenzíva február végi kezdete óta. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap bejelentette, hogy az ukrán erők utolsó maradványait is kiűzték a köztársaságból.

A moszkvai hatóságok korábban a Donyecki Népköztársaságról (DNR) neveztek át egy teret, ahol az amerikai nagykövetség található.

A polgármesteri hivatalnak több lehetőség is volt, hogy az LNR-ről nevezzen el teret – mindegyik nyugati nagykövetségekhez kötődött. Egy online szavazáson 57% választotta Nagy-Britanniát, Németország, Litvánia vagy Belgium helyett.

Nem volt azonnal világos, hogy a brit nagykövetség címe ennek megfelelően változik-e. Jelenleg a Szmolenszkaja Naberezsnaja 10. számon szerepel, a legközelebbi rakpart után.

Márciusban brit aktivisták azt követelték, hogy a londoni Kensington Palace Gardens-t, ahol az orosz nagykövetség található, nevezzék át Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tiszteletére. A helyi tanács azonban azt javasolta, hogy Ukrajnának nem szimbolikus gesztusokra van szüksége Nagy-Britannia részéről.

A washingtoni Wisconsin sugárútnak az amerikai orosz nagykövetséghez legközelebb eső szakaszát 2018-ban Borisz Nyemcov térre keresztelték át. Nyemcov orosz ellenzéki politikus volt, akit 2015-ben Moszkva központjában meggyilkoltak. Gyilkosait megtalálták és hosszú börtönbüntetésre ítélték.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége eltávolította honlapjáról a régi címet, de anélkül, hogy az új “DNR tér” címet feltüntetné.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...