2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Varsó: az Oroszország elleni harc fontosabb a klímavédelemnél, hozzuk vissza a szénkorszakot

A klímaváltozás elleni küzdelem nemes céljait háttérbe kell szorítani az Oroszország elleni küzdelem közvetlen céljai mögé – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A Financial Timesban hétfőn megjelent véleménycikkében amellett érvelt, hogy az EU-nak jelentősen enyhítenie kellene az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó szabályain.

“Lengyelország elismeri az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontosságát. Ugyanakkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a neoimperializmus vírusa ne a saját udvarunkban fejlődjön ki” – írta a lengyel tisztségviselő.

Morawiecki kritikája elsősorban az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerére (ETS) irányult, amely előírja, hogy bizonyos iparágaknak a szén-dioxid-piacon kibocsátási egységeket kell vásárolni az üvegházhatású gázok termeléséhez. A 2005-ben létrehozott rendszer azzal jár, hogy a kibocsátási egységek összmennyiségét idővel csökkentik, hogy az energiatermelőket, a légitársaságokat és más nagy környezetszennyezőket környezetbarátabbá tegyék.

Varsó régóta bírálja a megállapodást, mert az állítólag a szükségesnél magasabbra hajtja az energiaárakat. Lengyelország állami tulajdonú energiaszektorában a szénerőművek dominálnak, amelyek jelentős szén-dioxid-termelők.

Az ország politikusai arra panaszkodtak, hogy az ETS-piaci árnövekedés a fogyasztókat sújtja. A kritikusok azonban azzal vádolták Varsót, hogy félrevezeti a közvéleményt azzal, hogy eltúlozza az uniós kibocsátáskereskedelem lengyel közművekre gyakorolt hatását, és nem számol el a kormánynak a kibocsátási egységek eladásából származó nyereségével.

Az FT-nek írt cikkében Morawiecki megismételte az ETS reformjára irányuló felhívását, és úgy vélte, hogy országa és más kelet-európai országok kérései végre meghallgatásra találtak Brüsszelben.

Lengyelország azt állítja, hogy a kibocsátási piac pénzügyi spekulációi miatt emelkedett a kibocsátási egységek ára, amely a 2018-as 10 euró/tonna szén-dioxidról 2022-re 90 euró fölé emelkedett.

Az Európai Értékpapír-piaci Ügynökség azonban megvizsgálta a helyzetet, és nem talált piaci visszaélést. Az Európai Központi Bank szerint a kibocsátási egységek drágulásához hozzájárult az is, hogy az EU-ban egyre szigorúbb éghajlat-változási politikát vezettek be.

Morawiecki szerint a jelenlegi európai energiaár-emelkedés, amelyet Oroszországnak tulajdonított, drasztikus intézkedéseket tesz szükségessé. Országa az ETS-kereskedelem felfüggesztését és a kibocsátási egységek árának 30 eurós rögzítését javasolja egy-két évre.

A szénenergia visszatérése egy másik lehetséges intézkedés – mondta.

“Ez szükséges feltétele lehet egy erős európai közösség fenntartásának, amely képes ellenállni Oroszországnak és támogatni Ukrajnát” – mondta.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...