2023, január 27.
1 C
Budapest
-3.5 C
Moszkva

Varsó: az Oroszország elleni harc fontosabb a klímavédelemnél, hozzuk vissza a szénkorszakot

A klímaváltozás elleni küzdelem nemes céljait háttérbe kell szorítani az Oroszország elleni küzdelem közvetlen céljai mögé – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

A Financial Timesban hétfőn megjelent véleménycikkében amellett érvelt, hogy az EU-nak jelentősen enyhítenie kellene az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására vonatkozó szabályain.

“Lengyelország elismeri az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontosságát. Ugyanakkor mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a neoimperializmus vírusa ne a saját udvarunkban fejlődjön ki” – írta a lengyel tisztségviselő.

Morawiecki kritikája elsősorban az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerére (ETS) irányult, amely előírja, hogy bizonyos iparágaknak a szén-dioxid-piacon kibocsátási egységeket kell vásárolni az üvegházhatású gázok termeléséhez. A 2005-ben létrehozott rendszer azzal jár, hogy a kibocsátási egységek összmennyiségét idővel csökkentik, hogy az energiatermelőket, a légitársaságokat és más nagy környezetszennyezőket környezetbarátabbá tegyék.

Varsó régóta bírálja a megállapodást, mert az állítólag a szükségesnél magasabbra hajtja az energiaárakat. Lengyelország állami tulajdonú energiaszektorában a szénerőművek dominálnak, amelyek jelentős szén-dioxid-termelők.

Az ország politikusai arra panaszkodtak, hogy az ETS-piaci árnövekedés a fogyasztókat sújtja. A kritikusok azonban azzal vádolták Varsót, hogy félrevezeti a közvéleményt azzal, hogy eltúlozza az uniós kibocsátáskereskedelem lengyel közművekre gyakorolt hatását, és nem számol el a kormánynak a kibocsátási egységek eladásából származó nyereségével.

Az FT-nek írt cikkében Morawiecki megismételte az ETS reformjára irányuló felhívását, és úgy vélte, hogy országa és más kelet-európai országok kérései végre meghallgatásra találtak Brüsszelben.

Lengyelország azt állítja, hogy a kibocsátási piac pénzügyi spekulációi miatt emelkedett a kibocsátási egységek ára, amely a 2018-as 10 euró/tonna szén-dioxidról 2022-re 90 euró fölé emelkedett.

Az Európai Értékpapír-piaci Ügynökség azonban megvizsgálta a helyzetet, és nem talált piaci visszaélést. Az Európai Központi Bank szerint a kibocsátási egységek drágulásához hozzájárult az is, hogy az EU-ban egyre szigorúbb éghajlat-változási politikát vezettek be.

Morawiecki szerint a jelenlegi európai energiaár-emelkedés, amelyet Oroszországnak tulajdonított, drasztikus intézkedéseket tesz szükségessé. Országa az ETS-kereskedelem felfüggesztését és a kibocsátási egységek árának 30 eurós rögzítését javasolja egy-két évre.

A szénenergia visszatérése egy másik lehetséges intézkedés – mondta.

“Ez szükséges feltétele lehet egy erős európai közösség fenntartásának, amely képes ellenállni Oroszországnak és támogatni Ukrajnát” – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...